ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура21/09/2020

ТАЛИЋ ЗАТВОРИО"ОМНИБУС МЛАДИХ ДРАМАТУРГА"

 

БАЊАЛУКА, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић вечерас је у Студентском позоришту у овом граду затворио манифестацију "Омнибус младих драматурга из ЕУ и БиХ", пројекат који је финансирала Делегација ЕУ у БиХ.

 

"За сваку похвалу је што креативни рад и стваралачка енергија младих и свих окупљених око Бањалучког студентског позоришта не посустају ни у тешким условима, ни у вријеме вируса корона. Они су преданим радом у континуитету осмислили вишеструко значајан пројекат који је окупио 135 младих драматурга из ЕУ и БиХ", истакао је Tалић.

Он је нагласио да је драгоцјено што су млади ствараоци у оквиру овог пројекта добили прилику да испоље креативност, али и да прошире знања, учећи од професионалних режисера, глумаца, сценографа.

У оквиру пројекта "Омнибус" значајан је рад на адаптацији простора Подрум сцене Студентског позоришта.

Tалић је подсјетио да је Подрум сцена постала не само средиште окупљања младих стваралаца, него и прилика за камерне садржаје, вечери поезије, ревије филмова и мини концерте што је публика у протеклом периоду имала прилику да види.

Режисер и магистар драматургије Александар Пејаковић, који је на челу пројектног тима, истакао је синергију конзорцијума Бањалучког студентског позоришта и Међународне организације "Ап електроник", који су заједно организовали и осмислили пројекат.

"Презадовољни смо одјецима `Омнибуса младих драматурга из ЕУ и БиХ", како унутар БиХ, тако и у Европи. Сви учесници пројекта имају референцу која ће им сигурно помоћи у будућем раду. Од 21. фебруара до 21. септембра реализовали смо 27 радионица и 27 реприза уз 3.000 гледалаца", навео је Пејаковић.

Циљ овог по много чему значајног пројекта за младе драматурге и за позоришну сцену уопште јесте повезивање студената, публике, те институција културе и медија с циљем промовисања културног стваралаштва младих драматурга из ЕУ и БиХ.