ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана23/09/2020

РАЗМОТРЕН НАЦРТ ЗАКОНА О ГРАДУ ДЕРВЕНТА

 

БАЊАЛУКА, 23. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о граду Дервента којим се дефинише да та општина добија статус града, а министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић истакла је у завршној ријечи да постоји уставни основ за доношење овог законског рјешења.

 

"Овај нацрт закона усаглашен је са Уставом Републике Српске, правним системом Републике Српске и правилима за израду закона и других прописа", појаснила је Јујићева.

Она је навела да је чланом 10 Закона о локалној самоуправи Републике Српске прописано да град законом може бити успостављен на урбаном подручју које чини јединствену географску, социјалну, економску, историјску и територијалну цјелину са одговарајућим нивоом развоја.

Јујићева је рекла да локална заједница мора испунити и услове да има више од 50.000 становника и да у посљедње три године на основу одлуке о утврђивању степена развијености јединица локалне самоуправе има статус развијене општине.

"Изузетно, општина која има стопу запослености изнад републичког просјека статус града може стећи без обзира на број становника", нагласила је Јујићева. /наставиће се/мис/бој/вј