ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/09/2020

СПАСИЋ: СУДУ НИЈЕ ДО ПРАВДЕ, САМО ЖЕЛИ ДА ОПРАВДА УЛОЖЕНИ НОВАЦ

 

БЕОГРАД, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Удружења породица киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији Симо Спасић оцијенио је да је хапшење и пребацивање бившег команданта терористичке ОВК Салиха Мустафе у притвор Специјалног суда у Хагу само представа за наивне којом тај суд жели да почне да оправдава огроман новац који је у њега уложен.

 

"Он није ухапшен као што су известили српски медији. Њих нико не сме да хапси. Он је одлетео лепо авионом у Хаг. Одређен му је притвор. Вероватно ће му бити суђено. Огроман новац је дат у пројекат тог Тужилаштва и Суда. Они морају неког да осуде, али не због српских, него шиптарских жртава и биће осуђен на пет до шест година", рекао је Спасић Срни.

Он је појаснио да се Мустафа терети за убиство шест Албанаца и изразио увјерење да ће у Хагу ускоро бити отворен још неки предмет који се бави злочинима ОВК над Албанцима док ће предмети из 1998. године и налогодавци и извршиоци монструозних злочина над Србима у Радоњићком језеру, Волујку, Лапушнику, Ликовцу и осталим стратиштима остати ван интереса хашке правде.

"Оптужница није подигнута због српских жртава него због шиптарских жртава и то из 1999. године. Значи, убијени су шесторица припадника Руговине странке. Страдали су сви који нису хтели да дају мушку главу или новац за ОВК или они који су били лојални држави Србији. Породице убијених шиптара су дигле тужбу против њега", појаснио је Спасић.

Он је увјерен да и поред низа необоривих доказа у Хагу никада неће за злочин над Србима бити процесуиран ниједан од садашњих лидера на самопроглашеном Косову.

"Узмите само Фатмира Љимаја, кога су чак и браћа Мазреку теретила да им је наређивао да убијају Србе и силују малолетне српске девојчице у Клечки. Он је слободан и остаће слободан човек као и браћа Мазреку који заслужену казну нису одслужили захваљујући Унмик правосуђу и бившем тужиоцу Клинту Вилијамсону", рекао је Спасић.

Он је увјерен да је управо Вилијамсон продао документацију и изјаве српских свједока Штабу ОВК у Приштини, што ће имати несагледиве посљедице.

"Многе породице ће одустати од сведочења, а гарантујем животом да ће многе због новца променити исказе. Значи ту ће бити страх и новац. Штаб ОВК ће уложити велики новац да наши сведоци промене своје исказе или ће им запретити смрћу деце или њих лично и гарантујем животом да неће доћи до правде за српске и косметске жртве у том процесу", рекао је Спасић.

Бивши командир терористичке ОВК Салих Мустафа пребачен је јуче у притворски објекат Специјалног суда у Хагу.

Мустафу, који је и бивши шеф Косовске тајне службе, оптужница терети за лишавање слободе, сурово поступање и мучење најмање шест лица од 1. до 19. априла 1999. године на имању у мјесту Злаш које је служило као затвор.