ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија25/09/2020

У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ ИЗВОЗ МАЊИ ЗА 10,6 ОДСТО, УВОЗ ЗА 19,3 ОДСТО

 

САРАЈЕВО, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Извоз безалкохолних пића и воде из БиХ у првом полугодишту износио је 23,4 милиона КМ и мањи је за 10,6 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз износио 73,1 милион КМ и мањи је за 19,3 одсто, што показује да је генерално дошло до пада потрошње ових производа, констатовао је Одбор Групације произвођача безалкохолних пића и вода при Спољнотрговинској комори БиХ.

 

"Иако у паду, и даље водећи извозни и увозни производ из ове групе производа су воде, укључујући минералне и газиране са додатим шећерима и другим средствима за заслађивање и ароматизацију. Извоз само ове групе производа је у паду за око 10 одсто, док је увоз смањен за 19,7 одсто", речено је на сједници Одбора Групације.

На састанку, одржаном јуче у Сарајеву, дискутовано је о потешкоћама у производњи и извозу, нарочито у периоду пандемије вируса корона, као и о свим иницијативама за унапређење пословања које су упућене надлежним институцијама, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Чланови Одбора Групације разговарали су и о плану активности за наредни период, те о даљем дјеловању према органима власти у БиХ с циљем размјене информација и изналажења позитивних рјешења за помоћ привреди.