ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/09/2020

УСВАЈАЊЕ РЕВИДИРАНЕ СТРАТЕГИЈЕ ВАЖАН КОРАК КА ПРАВДИ ЗА ЖРТВЕ

 

САРАЈЕВО, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Делегација ЕУ у БиХ, Амбасада САД и Мисија ОЕБС-а у БиХ поздравили су усвајање Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина у БиХ, оцјњујући да је ријеч о важном кораку ка постизању правде за све жртве ратних злочина и смањењу стопе некажњивости.

 

У заједничком саопштењу ових мисија напомиње се да је "дуго очекивана" одлука Савјета министара о усвајању Ревидиране стратегије кључни услов истакнут у Мишљењу Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

"Пажљиво ћемо пратити спровођење Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина и наставити пружати подршку правосудним институцијама у њиховим напорима у постизању правде за жртве", нагласили су шефови три мисије.

У заједничкој изјави наведено је да су, тражећи заједнички језик за веће добро, политичари у БиХ показали да могу направити битне кораке напријед како би испунили очекивања грађана за праведније друштво, које је снажно на путу за чланство у ЕУ.

"Двадесет пет година од завршетка сукоба у БиХ, на стотине предмета ратних злочина и даље чека на процесуирање. Усвајање Ревидиране стратегије помоћи ће да се убрза процесуирање предмета ратних злочина кроз прецизније критеријуме за расподјелу предмета на одговарајући ниво", истичу амбасадори Јохан Сатлер, Ерик Нелсон и Кетлин Кавалек.

Они додају да у складу с Ревидираном стратегијом, Тужилаштво БиХ "треба да се искључиво посвети раду на најсложенијм предметима који обухватају наводе о геноциду и злочинима против човјечности, и на оне који укључују командну одговорност за такве злочине".

"Сви мање сложени предмети би требало да буду упућени на рјешавање ентитетским тужилаштвима и Тужилаштву Брчко дистрикта с циљем њиховог процесуирања у најкраћем могућем року", напомињу амбасадори.

Тужилаштву БиХ упућен је позив да то уради у најкраћем року, а у складу са налазима недавно објављеног извјештаја судије Џоане Корнер, а Високом судском и тужилачком савјету БиХ да "без одлагања, уведе ефикасан механизам за утврђивање дисциплинске одговорности судија и тужилаца који не спроводе прописане стратешке циљеве и мјере".

"Помно ћемо пратити ове процесе у наредним мјесецима. Такође је кључно да све власти у БиХ обезбиједе да правосуђе процесуира случајеве ратних злочина неовисно, непристрано, професионално и транспарентно", истакли су Сатлер, Нелсон и Кавалек.

У заједничкој изјави они указују да овај процес мора бити ослобођен од политизације, уз пуно поштовање коначних и обавезујућих одлука суда и уважавање чињеница које су већ утврђене пред домаћим и међународним судовима, што се посебно односи на пресуде Хашког трибунала.

Савјет министара јуче је на ванредној сједници усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина према којој ће најсложенији предмети бити процесуирани пред Судом БиХ, а мање сложени пред ентитетским или правосуђем Брчко дистрикта.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: