ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/09/2020

ТЕГЕЛТИЈА: НАВОДИ ПОЈЕДИНИХ ПОРТАЛА У ФУНКЦИЈИ ОБМАНЕ ЈАВНОСТИ

 

САРАЈЕВО, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија рекао да су натписи на појединим порталима о постојању "већине и мањине у Савјету" у функцији збуњивања и обмањивања јавности, те да су у питању дезинформације.

 

"Сви натписи на појединим порталима, који полазе од претпоставке да у ВСТС постоје некакве већине и мањине као унапријед одређене категорије, показују елементарно неразумијеванне функционисања ВСТС, те су у функцији збуњивања и обмањивања јавности", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да се, са једне стране, ради о свођењу ВСТС на инсититуцију у којој се води нека замишљена имагинарна рововска битка, док се са друге стране ради о поптуној професионалној деградацији чланова ВСТС-а и њиховог свођења на представнике одређених политика једних или других.

"Чланови ВСТС су озбиљни људи са професионалним интегритетом, којима нико не може да каже како да размишљају или како да одлучују, него то раде на бази властитих процјена и оцјена питања које је тема", нагласио је Тегелтија.

Он је подсјетио да је више од 95 одсто одлука ВСТС-а донесено једногласно или са до два гласа против, док су све кључне одлуке, па и оне о којима се заснивају ове квазианализе донесене једногласно, преносе медији.

"Ситуације у којима се одлучује прегласавањем са једним гласом више су екстремно ријетке и десиле су се само неколико пута за шест година мог мандата као предсједника, у веома ријетким случајевима појединих именовања, од којих је једно именовање предсједника Суда БиХ, што је опет демократски начин одлучивања у ВСТС предвиђен законом", нагласио је Тегелтија.

Он је позвао грађане да не насједају на такве квазианализе и наратив заснован на покушајима свођења ВСТС-а на политичку институцију.

Поједини медији објавили су да је Тегелтија именовањем тужиоца Биљане Симеуновић за чланицу ВСТС-а изгубио "већину" у овој правосудној институцији.

Портал "Истрага" је јуче писао да је Биљану Симеуновић јуче подржало 19 тужилаца, што је за један глас више од подршке коју је добила Ведрана Мијовић, тужилац иза чије су кандидатуре наводно стајали Тегелтија и главни тужилац БиХ Гордана Тадић.