ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија25/09/2020

ИНДУСТРИЈСКИ ПАРК "МИХАЈЛО ПУПИН" СТРАТЕШКИ ВАЖАН ЗА СРБИЈУ

 

БЕОГРАД, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Србија је заинтересована да што прије крене у изградњу Индустријског парка "Михајло Пупин" у Београду, изјавила је премијер Србије Ана Брнабић на вебинару у организацији Привредне коморе Србије и кинеске грађевинске компаније "Чајна роуд енд бриџ корпорејшн" /ЦРБЦ/.

 

Брнабићева је истакла да је то пројекат од стратешког значаја за Србију, који ће отворити врата, како домаћим тако и страним стручњацима из ИКТ индустрије, као и стартап иновационим компанијама, саопштено је из Владе Србије.

"Ово је само још једна карика у ланцу свеобухватног челичног пријатељства Србије и Народне Републике Кине. Компанију ЦРБЦ смо препознали као партнера који је поуздан, брз и ефикасан и на кога можемо да се ослонимо, због чега смо поносни“, истакла је Брнабићева.

Она је објаснила да ће осим стратешке сарадње са кинеским компанијама, које ће добити прилику да шире пословање, отварају истраживачко-развојне центре у Србији и преносе своје знање из области иновација, од изузетне важности и то што ће отварање тог индустријског парка допринијети трансформацији српске економије, модернизацији и останку младих стручњака у земљи.

На вебинару су учествовали и амбасадор Кине Чен Бо, министар задужен за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненад Поповић, представници компаније ЦРБЦ-а, Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије.

Како је наведено на сајту кабинета министра за иновације и технолошки развој Србије, српско-кинески индустријски парк "Михајло Пупин" биће изграђен у београдском насељу Борча код Пупиновог моста преко ријеке Дунав, на површини од 320 хектара.

Прелиминарна вриједност пројекта је око 300 милиона евра, а потписивањем Меморандума о заинтересованости више од 40 великих кинеских компанија изразило је жељу да успоставе своје пословање у Парку.