ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/09/2020

ПОЧЕЛО ШТАМПАЊЕ ГЛАСАЧКИХ ЛИСТИЋА

 

САРАЈЕВО, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У БиХ је данас почело штампање око седам милиона гласачких листића за предстојеће локалне изборе, за шта је издвојено 805.528 КМ, изјавио је предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Жељко Бакалар.

 

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар нагласио је да је штампање гласачких листића један од изузетно важних сегмената изборног процеса, те да гласачки листићи спадају у осјетљив изборни материјал.

"Стога овој активности приступамо са посебном пажњом и уз додатне безбједносне мјере, као и мјере надзора и контроле у сваком тренутку током овог процеса", рекао је Бакалар новинарима у Сарајеву и додао да листиће штампа "Унионинвестпластика.

Према његовим ријечима, ЦИК је посебном одлуком одредио особе, односно комисију која ће вршити надзор над израдом папира за гласачке листиће са воденим жигом, као и надзор над њиховим паковањем у пластичне фолије.

"Ова комисија дужна је редовно достављати извјештаје ЦИК-у у писаном облику о току реализације одређених активности. У просторијама штампарије обезбијеђен је 24-часовни видео-надзор којем у сваком тренутку могу приступити овлаштене особе из ЦИК-а", појаснио је Бакалар.

Он је додао да је први контингент папира за гласачке листиће допремљен у штампарију "Унионинвестпластика" у Сарајеву у пратњи полиције и надлежних из ЦИК-а већ 12. септембра.

Бакалар каже да ће процесу поновног бројања папира присуствовати особе задужене за надзор ове активности.

"Желим указати на чињеницу да, према одредбама Изборног закона, представници међународних посматрача, удружења грађана, политичких странака, коалиција, листи независних кандидата могу посматрати све изборне активности у БиХ под условом да се акредитују у складу са законом. Како могу посматрати изборе, тако могу посматрати и штампање гласачких листића", рекао је Бакалар и позвао овјерене политичке субјекте да искористе своје право и да се акредитују за посматрање овог значајног изборног процеса.

На питања новинара о пријави бирача изван БиХ, Бакалар је рекао да је у овом изборном циклусу изузетно повећан број пријава за гласање ван БиХ, како путем поште, тако и у дипломатско-конзуларним представништвима.

"У току је обрада ових пријава. Запажамо одређене неправилности, али када будемо коначно закључивали бирачки списак за гласање ван БиХ, уз анализе наших служби, моћи ћемо изнијети више детаља", навео је Бакалар.

Коначан бирачки списак за гласање ван БиХ требало би да буде представљен почетком октобра.