ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет26/09/2020

РУСКИ ПРЕМИЈЕР ЗАВРШИО ПОСЈЕТУ СВЕТОЈ ГОРИ

 

АТИНА, 26. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Руски премијер Михаил Мишустин завршио је данас приватну посјету Светој Гори, центру православног хришћанства у Грчкој, гдје је осам монаха заражено вирусом корона.

 

Руски премијер стигао је 24. септембра на Свету Гору гдје само мушкарци имају приступ и боравио је две ноћи у манастиру Филотеу, јавила је Атинска новинска агенција.

Данас је посјетио манастир Пантелејмон у коме су готово сви монаси Руси.

Мишустин је донирао велику количину медицинских средстава, укључујући маске, средства за дезинфекцију и друга средства заштите од ковида 19.

Општепозната као Света Гора, планина Атос је духовна пријестоница православног хришћанског свијета, која се састоји од 20 манастира и око 700 кућа, ћелија или испосница у којима се налази приближно 1.700 монаха.

Руски предсједник Владимир Путин је 2016. године био у приватној посјети Светој Гори током дводневне посјете Грчкој.

Код осам монаха потврђена је инфекција вирусом корона, а њихов манастир је стављен у карантин. Један од њих је у озбиљном стању и пребачен је у болницу у Солуну.

Ово нису први случајеви епидемије на Свтој Гори. Четири монаха су у марту имали позитиван тест након путовања у Британију, али су се брзо опоравили.

Заједница, позната по својим строгим правилима, готово је у потпуности изолована у планинском резервату природе у региону Македоније.

Блокада Грчке од марта до маја тешко је погодила Цркву, онемогућавајући прославу Васкрса.

Грчка је до сада регистровала 376 смртних случајева и више од 17.000 обољелих, наводи АФП.