ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво30/10/2020

ОД НОВЕ ГОДИНЕ НЕМА ЗЛОУПОTРЕБА ПРИ ТЕХНИЧКОМ ПРЕГЛЕДУ ВОЗИЛА

 

БАЊАЛУКА, 30. ОКТОБРА /СРНА/ - Од нове године у Републици Српској неће бити могуће било какве малверзације приликом техничког прегледа возила, саопштено је данас из компаније "Проинтер ИТСС".

 

У саопштењу се наводи да ће камере биљежити податке о возилу и комплетном току прегледа и аутоматски их слати у јединствени оперативни систем, у којем свако возило има свој бар код и дигитални регистар по којем више не може да се "чачка".

Тако изгледа и технички преглед возила у станици "Аграм" у Бањалуци, захваљујући савременом видео-надзору који су међу првима увели, а који ће, према важећем Правилнику о техничким прегледима, до 1. јануара наредне године морати да уведе свих 238 станица за технички преглед у Републици Српској, истиче се у саопштењу.

"Ријеч је о такозваним ЛПР камерама које скенирају таблицу и снимају цијели ток техничког прегледа и све то убацују у систем који аутоматски провјерава и пореди податке, што значи да су фиктивни технички прегледи практично немогући. Снимци се чувају годину дана и могу бити уступљени само на захтјев овлашћеног лица и инспекције", рекао је водитељ станице техничког прегледа "Аграм" Душан Ивић.

У Стручној институцији за технички преглед возила у Републици Српској чије послове већ пола године обавља конзорцијум предвођен Центром за аутомобилско инжењерство, истакли су да је за возаче важно да их нови систем неће додатно коштати, ни промијенити цијену техничког прегледа.

Ријеч је тренутно о једном од најнапреднијих система техничког прегледа у окружењу који је успостављен захваљујући софтверу који су осмислили стручњаци из партнерске компаније "Проинтер ИTСС", с циљем да на путеве изађу потпуно исправна возила.

"Циљ је да се обавеза адекватног техничког прегледа возила коначно и у јавности схвати као значајан допринос безбједности саобраћаја на путевима", рекла је директор Центра за аутомобилско инжењерство Бојана Пашалић.

У саопштењу се напомиње да станице које од 1. јануара 2021. године не буду имале видео-надзор неће моћи да раде.

У компанији "Проинтер ИТСС" кажу да је план и био да се до краја године увежу сви мјерни уређаји са техничких прегледа са новим софтвером, како би на вријеме систем у потпуности заживио.

Маркетинг менаџер у "Проинтеру" Мирјана Јукић истакла је да је дигитализација техничких прегледа која је омогућила да се синхронизује систем видео-надзора и уведу бар кодови за свако возило само почетак.

Јукићева је навела да су у плану још неки важни новитети, попут имплементације смарт картица, идентификације сваког оператера на сигуран начин, као и креирање олакшица при мјерењу у виду мобилне апликације за оператере.

Из "Проинтера" наводе да кроз 238 станица за технички преглед у Републици Српској, годишње прође око 400.000 возила и да нема поузданог податка о броју фиктивних техничких прегледа.

"У Стручној институцији увјерени су да с таквим бројкама више нећемо имати проблема и да ће сви учесници у саобраћају бити и безбједнији", наглашава се у саопштењу.