ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво30/10/2020

СМРЋУ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА СРБИ ОСТАЛИ БЕЗ ВЕЛИКЕ ЛИЧНОСТИ

 

БЕОГРАД, 30. ОКТОБРА /СРНА/ - Његова светост српски патријарх Иринеј рекао је да упокојење митрополита црногорско-приморског Амфилохија представља један од најтужнијих дана у историји Српске православне цркве /СПЦ/ и истакао да је српски народ остао без једне велике личности.

 

"Ово је један од најтужнијих дана за Цркву. Велики губитак и велика жалост. Отишао је један добар човек и врстан теолог. Нисмо то очекивали, надали смо се да ће све бити добро завршено. Нека му Бог да вечно блаженство! Лишени смо велике личности", рекао је патријарх Иринеј за портал "Нова.рс".

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије /82/ преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе.

Из Митрополије црногорско-приморске саопштено је да је митрополит преминуо послије примања Свете тајне причешћа.

Владика Амфилохије је од 6. октобра на болничком лијечењу од болести узроковане вирусом корона. Митрополија је 20. октобра саопштила да је митрополит негативан на вирус корона, али да процес опоравка и даље траје, јер је неопходно санирати посљедице изазване инфекцијом, прије свега, упалу плућа.

Митрополит Амфилохије рођен је 7. јануара 1938. године у Барама Радовића у Доњој Морачи. Свјетовно име му је било Ристо Радовић.

Основну школу је завршио у Манастиру Морача, а Богословију у Београду. Дипломирао је на Богословском факултету у Београду 1962. године, а упоредо са тим студирао је класичну филологију на Филозофском факултету.

Постдипломске студије наставља у Берну и Риму, гдје је магистрирао на Источном понтификалном институту /1965/, а затим одлази у Православну цркву Грчке, гдје борави седам година и гдје прима свештенички чин.

У Атини је одбранио докторат о Светом Григорију Палами. Послије годину проведених на Светој Гори, одлази за професора на Православни институт "Свети Сергије" у Паризу, а од 1976. године постаје доцент, па редовни професор на Богословском факултету у Београду, гдје је у два мандата био и декан факултета.

Почасни докторат Московске духовне академије примио је 2003. године, Института теологије Бјелоруског државног универзитета у Минску 2008. године, Православног теолошког института "Свети Сергије" у Паризу 2012. и Санкт-петербуршке духовне академије 2014. године.

Одлуком руског Националног комитета друштвених награда, 2001. године одликован је и Орденом Ломоносова. За почасног члана Словенске академије књижевности и умјетности изабран је 2015. године.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао га је у мају 1985. године за епископа банатског, а децембра 1990. године за митрополита црногорско-приморског са сједиштем на Цетињу.

Савладао је шест језика, међу којима, руски, грчки, француски, а поред теологије и филозофије, бавио се есејистиком и преводилаштвом.

Занимљиво је да се митрополит Амфилохије упокојио само дан раније у односу на Светог Петра Цетињског и Петра Другог Петровића Његош.

Свети Петар Цетињскиг, који је био митрополит црногорски, упокојио се 31. октобра 1830. године. Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру.

Истог дана 1851. године упокојио се Петар Други Петровић Његош, црногорски владар, владика и велики српски пјесник.