ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија30/10/2020

ГРАНТ ОД ПЕТ МИЛИОНА ЕВРА ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА

 

САРАЈЕВО, 30. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда данас је са Њемачком развојне агенције /КФВ/ потписао споразум о финансирању и амандман о грант средствима од пет милиона евра који ће кроз Европски фонд за БиХ бити усмјерени у привреду за санирање посљедица вируса корона.

 

Беванда је споразум потписао коросподентно са шефом Одјељења за одрживи економски развој и образовање КФВ Бјанком Клаустен, а и вишим портфолио менаџером Одјељења за одрживи економски развој и образовање Кристофом Исенманом, саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

Нагласивши да је ово велика помоћ за привреду у БиХ, Беванда је истакао да је КФВ један од важнијих финансијера за мала и средња предузећа и пројекте намијењене овом сектору.

"Потписали смо и Амандман седам на Споразум о финансирању од 27. фебруара 2006. године између КФВ и БиХ којим се проширује намјена средстава Европског фонда за БиХ за кредитни програм за смањење посљедица корона вируса. Средства ће бити доступна микро, малим и средњим подузећима и приватним домаћинствима путем банака и микрокредитних организација", нагласио је Беванда.

Он је подсјетио да је учешће БиХ у Европском фонду донација швајцарске Владе од 8,2 милиона евра, те да се данашњим потписивањем Амандмана седам омогућава продужетак администрирања КФБ-а до краја 2030. године.

Беванда је нагласио да је захвалан свим партнерима који су омогућили потписивање ових докумената, те издвојили средства да би помогли привреди у БиХ како би наставили производњу и очували радна мјеста и стандард грађана.

Споразум је и овог пута потписан коресподентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су предузете ради спречавања ширења вируса корона.