ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона30/10/2020

НАЈВЕЋИ БРОЈ ПРЕМИНУЛИХ У ЈЕДНОМ ДАНУ

 

ЉУБЉАНА, 30. ОКТОБРА /СРНА/ - У Словенији је у посљедња 24 часа вирусом корона заражено још 1.798 особа, а преминуле су 23, објавила је данас словеначка Влада.

 

Ово је највећи број преминулих у једном дану од почетка пандемије.

Словеначка Влада одлучила је ноћас да строге мјере донесене ради спречавања ширења заразе вирусом корона остају на снази и идуће седмице, јер епидемиолози оцјењују да други талас епидемије још није достигао врхунац.

"Ако својим понашањем подржимо напоре здравствених радника, онда за седам до десет дана можемо очекивати олакшање мјера", рекао је премијер Јанез Јанша.

Ученици и студенти остају код куће и то ће им се рачунати као јесенски празници, па неће бити ни онлајн наставе.

Вртићи ће бити дјелимично отворени за запослене који раде у важним службама попут запослених у здравству, цивилној заштити и полицији.

Остаје на снази и забрана кретања у групама више од шест особа, полицијски час у ноћним сатима, те забрана изласка из општина сталног пребивалишта, осим изузетака као што су одлазак на посао и сличне обавезе.

Ове седмице у Словенији су забиљежени рекордни резултати у броју инфицираних и новообољелих, а здравствене власти и владу посебно забрињавају ограничени капацитети за лијечење ковида 19, јер је све више хоспитализованих и оних који требају интензивно лијечење.

Према јучерашњим резултатима, на интензивним одјељењима је 109 тешко обољелих, па се отварају нова одјељења упркос недостатку потребног кадра, а број активних случајева заразе већ је премашио 20.000.

Број заражених на 100.000 становника у задњих 14 дана јуче је износио чак 955, што Словенију ставља међу државе у Европи најтеже погођене новим таласом пандемије.