ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво30/10/2020

ЧУБРИЛОВИЋ: СРПСКИ НАРОД ИЗГУБИО ЈЕДНОГ ОД ВОДЕЋИХ АРХИЈЕРЕЈА И ПАСТИРА НАШЕ ЦРКВЕ

 

БАЊАЛУКА, 30. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је телеграм саучешћа Српској правосалвној цркви, Патријаршији, Његовој светости патријарху сррпском Иринеју и Митрополији црногорско-приморској поводом упокојења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско приморског Амфилохија.

 

"Са великом тугом примили смо вијест да се јутрос Господу представио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, након тешке борбе са вирусом корона. У име Народне скупштине Републике Српске и своје име, желим да Вам пренесем изразе нашег најдубљег жаљења", истакао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине нагласио је да грађани Републике Српске тугују због одласка митрополита Амфилохија којег је српски народ искрено волио и доживљавао као исконског хришћанског духовника, црквеног великодостојника и од миља га је звао Ђедо, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

"Српски православни народ у Републици Српској, као и свуда у свијету, данас искрено тугује, јер је изгубио једног од водећих архијереја и пастира наше Цркве. Утјеха свим вјерним православним хришћанима јесте вјера да се онај који је посвећен Христу, као што је то био, свим својим бићем и душом, наш митрополит Амфилохије, остаје да живи на вијек вијекова. Вјечан му спомен и Царство небеско", навео је Чубриловић у телеграму саучешћа.

Предсједник парламента Републике Српске подсјетио је и на ријечи владике црногорског и великог српског пјесника Петра Петровића Његоша: "Благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити".

Митрополит Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици, од посљедица вируса корона.