ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана20/11/2020

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ - НЕПОКОЛЕБЉИВ БРАНИЧ ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРЕ

 

ПОДГОРИЦА, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић поручио је да је блаженопочивши патријарх српски Иринеј био велики духовник и подвижник, непоколебљиви бранич православне вјере, брижни пастир и предводник, велики човјек и Србин.

 

У телеграму саучешћа Светом архијерејском сабору, српском народу и вјерницима СПЦ, Мандић је навео да је патријарх Иринеј без одмора и умора радио на учвршћивању јединства Цркве и одбрани националног и духовног идентитета и јединства српског народа.

"Била је част и привилегија ходати људским и духовним правцем који је он трасирао. Његов благослов и потпора у тренутку када се чинило да је све потонуло и изгубљено били су нам подстрек за одлучан отпор прогону и понижавању Српске православне цркве у Црној Гори", навео је Мандић.

Он је навео да је патријах Иринеј бдио над највећом раном српског народа овога вијека - Косовом, ни за тренутак не заборављајући ни све остале српске духовне енклаве од Аустралије, Африке и обје Америке.

Мандић је истакао да је патријарх Иринеј добро знао да ће долазећи на сахрану блаженопочившег митрополита Амфилохија ризиковати свој овоземаљски живот.

"Али, он је био један од оних људи који су истински вјеровали у живот вјечни и код њих та врста страха од губитка овоземаљског живота није постојала, јер су се они одавно опредијелили за Царство небеско", наводи Мандић.

Он додаје да је била велика част лично познавати патријарха Иринеја, а још виша привилегија бити под његовим благословом у одсудним борбама које су вођене за опстанак српског народа и Цркве у Црној Гори.

"У ове дане великих губитака и велике туге српског народа, аманети и благослови двојице великих пастира обавезују на још веће јединство и снажнији отпор покушајима да се обезвриједи допринос који је српски народ дао успостављању и историјском трајању Црне Горе и да се изгура на маргину политичке сцене", наводи Мандић.