ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана20/11/2020

ИЗЛИВИ МРЖЊЕ - ДОКАЗ ИСКОМПЛЕКСИРАНОСТИ ДИЈЕЛА БОШЊАКА У БиХ

 

БЕОГРАД, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Невјероватни изливи мржње у појединим сарајевским бошњачким медијима према Његовој светости патријарху српском Иринеју свједоче о дубокој искомплексираности и идентитетској збуњености дијела Бошњака у БиХ, оцијенио је Немања Старовић из београдског Центра за друштвену стабилност.

 

"Није неочекивано што се бошњачка медијска машинерија у БиХ обрушава на саме корене српског идентитета јер они свој идентитет граде на апсурдној негацији сопствених српских корена, али и хришћанског карактера југоисточне Европе", навео је Старовић.

Старовић сматра да Срби, иако имају разлога да буду увријеђени оваквим описом пастирске и историјске улоге патријарха Иринеја, не треба да узвраћају истом мјером јер ријеч је о посљедњим трзајима једног анахроног шовинистичког менталитета који је региону нанио довољно зла.

"Сигуран сам да Бошњаци не деле предоминантно став тамошње политичке елите која је, несумњиво, инспиратор оваквих неумесних пасквила", рекао је Старовић за ТВ "Пинк".

Поједини бошњачки медији у БиХ су, поводом јутрошњег упокојења патријарха Иринеја, упутили жестоке нападе и изливе мржње на његов рачун.

Тако је за Радио Сарајево патријарх Иринеј био "освједочени великосрпски националиста", сарајевско "Ослобођење" пише да је био жесток негатор наводног геноцида у Сребреници и страствено подржавао идеју велике Србије. Портал "Кликс" упокојеног патријарха назива "великосрбином" због тога што је проповиједао јединство српског народа и што се усудио да подсјети на историјске чињенице о исламизацији хришћана у овом дијелу Европе.