ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана20/11/2020

ИНЦКО ИЗРАЗИО САУЧЕШЋЕ ПОВОДОМ СМРTИ СРПСКОГ ПАTРИЈАРХА

 

САРАЈЕВО, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Високи представник у БиХ Валентин Инцко упутио је данас свим вјерницима и свештенству Српске православне цркве /СПЦ/ изразе најдубљег саучешћа поводом смрти Његове светости патријарха српског Иринеја, истакавши да вјерски поглавари остају у срцима вјерујућег народа и након њихове смрти.

 

"Ријечи патријарха Иринеја изречене са олтара одзвањаће дуго у срцима и душама православних вјерника који су се напајали његовим ријечима", наводи се у телеграму високог представника.

У саопштењу ОХР-а подсјећа се да је високи представник имао прилику у више наврата да се састане са патријархом Иринејом, са којим је, између осталог, разговарао и о реституцији СПЦ зграде некадашње православне Богословије у Сарајеву у којој је сада Економски факултет.

Током протеклих година високи представник, који је и ктитор Tеолошког факултета СПЦ у Београду, те донатор средстава за реконструкцију храма у Њујорку и Мостару, имао је прилику упознати и претходне поглаваре Срппске православне цркве, блаженопочивше патријархе Павла и Германа, додаје се у саопштењу.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је јутрос у Београду, а биће сахрањен у недјељу, 22. новембра, у крипти Храма Светог Саве у Београду.