ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/11/2020

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ЈЕ УСПИО ДА ОКУПИ СВЕ СРБЕ

 

БЕОГРАД, 23. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је блаженопочивши патријарх српски Иринеј прије свега био добар човјек, који је успио да окупи све Србе смиреношћу и једноставношћу.

 

"Гдје год се појављивао остављао је иза себе димензију простодушног односа према људима и стварима, плијенивши и окупљајући. Волио је да дође у Бањалуку и Српску. Ми смо успоставили и приватни однос, разговарали и телефоном о здрављу, било је договорено да га посјетим, али смрт је била бржа", рекао је Додик.

Он је навео да је посљедњи пут видио патријарха Иринеја у Подгорици /на сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија/.

"Сахрана патријарха Иринеја је била достојанствена и то заслужује Његова светост, била је смирујућа и окупљајућа атмосфера. То ми је дало утисак и снажно увјерење да је испраћен на прави начин", рекао је Додик вечерас за телевизију "Хепи".

Он је додао да патријарх Иринеј никада није напрасито нешто тражио и увијек је сматрао да треба да се види да ли нешто може, никада није давао ултиматум.

"Долазили смо један другом на славу. За мене он био инспирација и стабилност", истакао је Додик и напоменуо да Србија и Српска данас обиљежавају много датума и да је томе допринио и патријарх Иринеј.

Додик је навео да је историјска улога Српске православне цркве веома важна, те да су Срби сачували свој идентитет током вишевјековне отоманске окупације захваљујући цркви и том окупљању вјерујућег народа.

"Црква је у том периоду чувала идентитет, а касније и у комунистичком времену, током прогона свештеника који је био на бази тога да припадате цркви", рекао је он.

Додик је навео да је комунистички режим "шиканирао" све што је било СПЦ у БиХ, те да су почетком 1960-их под плаштом комуниста отворена врата ширењу ислама.

"Од 1961. године и у наредних десетак година у БиХ је направљено више од 720 џамија, које до тада нису постојале. А на прсте једне руке бројале су се нове цркве", рекао је он.

Додик је навео да је у Бањалуци, која је била већински српски град, било 17 џамија и једна црква, што је био несразмјер и атак на СПЦ.

"То је све требало да се преживи, укључујучи и усташко вријеме, јер су усташе палиле и срушиле цркве, тако је било и у Бањалуци. У бившој Југославији све се чинило да Србија не буде јака", истакао је Додик.

Он је нагласио да Сарајево данас занима само слаба Србија.

"Јака Србија њима не одговара, онда је сатанизују, кажу да је то велика", рекао је Додик.