ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/11/2020

НА САСТАНКУ У ДОБОЈУ О НАБАВЦИ ВАКЦИНА ПРОТИВ ВИРУСА КОРОНА

 

БАЊАЛУКА, 27. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да ће на данашњем састанку у Добоју о епидемиолошкој ситуацији бити разговарано о темама које се односе на координисане активности на заједничком нивоу, прије свега о набавци вакцине против вируса корона.

 

"Такође, разговараћемо о заједничком систему набавке са Европском комисијом по питању лијекова и других потрошних материјала, гдје смо се прикључили још у августу. Трећа тема тиче се сарадње са међународним организацијама", рекао је Шеранић.

Он је оцијенио да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље веома озбиљна.

"Број лица позитивних на вирус корона на дневном нивоу креће се од 350 до 400 и то је боље у односу на тренд који смо имали 14 дана уназад када је било од 600 до 800 заражених", рекао је Шеранић за РТРС.

Он је нагласио да забрињава податак о броју хоспитализованих лица.

"Пратимо ситуацију са бројем лица која се јављају у болнице и тај број је и даље око 1.200. С тог аспекта, забринути смо и гледамо како и на који начин на пружимо здравствену заштиту свима којима је потребна", навео је Шеранић.

Он је најавио да ће љекари Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске и представници ресорног министарства данас посјетити Болницу у Требињу гдје ће разговарати са директором ове и болница у Невесињу и Фочи о проблемима, организацији болничког система и прерасподјели капацитета.

"Важно је да колеге из УКЦ присуствују, јер је ова здравствена установа прошла кроз велику трансформацију. Битно је да посложимо одређене ствари", истакао је Шеранић.

Када је ријеч о вакцинацији против сезонског грипа, Шеранић је рекао да је повећан интерес грађана за вакцину, не само код нас већ у читавом свијету.

Он је навео да су набављене довољене количине вакцине и да ће бити разматрана набавка додатних доза уколико се укаже потреба за тим.