ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура30/11/2020

СРПСКИ КАНДИДАТ ЗА ОСКАРА "ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА"

 

БЕОГРАД, 30. НОВЕМБРА /СРНА/ - Филм "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Антонијевића у трци је за Оскара у категорији најбољи међународни филм, саопштено је из Филмског центра Србије /ФЦС/.

 

О томе је одлучила комисија у којој су били члан Америчке академије Филмске умјетности и науке, члан комисије према приједлогу ФЦС-а Добривоје Tанасијевић - Дан Tана, Мирослав Лекић испред Удружења филмских уметника Србије, Ивана Кроња и Tања Бошковић према приједлогу Академије филмске уметности и науке Србије, Сандра Перовић испред Управног одбора ФЦС-а, Дара Џокић испред Удружења филмских глумаца Србије и Дејан Луткић према приједлогу ФЦС-а.

У образложењу комисије је наведено да је изабрани филм емотивно снажна драма која се бави историјском траумом, нудећи прије свега поштовање према жртвама.

Чланови комисије су истакли висок умјетнички квалитет филма, врсну режију, бритак сценарио, фотографију која доприноси визуелној поетици филма, музику, сценографију и костим, као и експресивну глуму постигнуту у овом "ансамбл филму", нарочито када је ријеч о женским ликовима.

"Ценећи, пре свега, квалитет филма, а имајући у виду и значај теме којом се бави, комисија са великим задовољством бира филм ‘Дара из Јасеновца’ као српског кандидата за награду ‘Оскар’", стоји у образложењу.

На конкурс су били пријављени и филмови "Отац” Срдана Голубовића, "Име народа” Дарка Бајића, "Викенд са ћалетом” Мирослава Момчиловића, "Мој јутарњи смех” Марка Ђорђевића, "Пијавице” Драгана Маринковића, те "Реална прича” Гордана Кичића.