ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика30/11/2020

О ЕВРОПСКИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА И ПАРЛАМЕНТАРНОЈ САРАДЊИ

 

БЕОГРАД, 30. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Представничког дома Параламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић данас је у Београду нагласио значај сарадње парламентараца БиХ и Србије о питању европских интеграција, али и свеукупних односа двије земље.

 

Радмановић је на конференцији за новинаре са предсједником Скупштине Србије Ивицом Дачићем рекао да су парламенти они који највише могу да допринесу доброј сарадњи и када "на другим пољима нешто не функционише".

Он је навео да је са Дачићем разговарао о заједничком путу ка ЕУ на коме је, како је указао, Србија знатно напредовала и отворила велики број поглавља, а БиХ још није ни кандидат.

"Сваке године /БиХ/ очекује да ће добити кандидатски статус, а није ни сада и мислимо да ћемо добити идуће године", рекао је Радмановић.

Радмановић је навео да је са Дачићем разговарао и о мигрантској кризи, тероризму, као и о питању границе између БиХ и Србије, које ће кад-тад морати да дође у парламенте, подсјетивши да БиХ и Србија имају веома дугу границу, а споразум о томе никада није потписан.

Он је напоменуо и да је Србија потписник Дејтонског мировног споразума, те да је врло значајна на само за Републику Српску, него и за БиХ у цјелини.

Према његовим речима, специјалне паралелне везе између Србије и Републике Српске које је Дејтонски споразум не само омогућио, него и дефинисао како треба да функционишу, јесу и примјер доброг функционисања.

Радмановић је истакао да је уручио позив делегацији Скупштине Србије дође у посјету Представничком дому парламента БиХ.

Дчић је нагласио да је Србија веома заинтересована за развој и унапређење добрих односа са БиХ, оцијенивши да и данашњи сурет показује колико Србија, а нада се и БиХ, придају посебан значај очувању и даљем развоју билатералних односа.

"То је за нас витални интерес, надам се заједнички. Имамо много заједничких интереса и спремни смо да се окренемо будућности без обзира што постоји различита гледања на поједина питања из прошлости", рекао је Дачић.

Он је подсјетио да Србија поштује територијални интегритет БиХ, те да Београд сматра "да промене у БиХ, ако треба да их буде, треба да буду резултат договора сва три народа и оба ентитета".

"Наша сарадња и специјални и паралелни односи са Републиком Српском нису на штету централних власти у БиХ", поручио је Дачић.

Он је напоменуо да је у Скупштини Србије формирана и посланичка група пријатељства са БиХ, на чијем челу је шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић.

"Наша сарадња на међупарламентарном нивоу и раније је била развијена - до сада су реализоване 24 посете на највишем нивоу, од чега 12 на централном ниву, а 12 на ентитетском нивоу, односно на нивоу парламентарне сарадње са Републиком Српском", истакао је Дачић.

Он је истакао да је важно успоставити и сарадњу на нивоу радних тијела парламената, нарочито оних који се баве европским интеграцијама и сарадњом са европским институцијама.