ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/01/2021

ХИТНО ПРЕДУЗЕТИ ЗАКОНСКЕ МЈЕРЕ ЗБОГ ПРИЈЕТЊИ СМРЋУ НОВИНАРУ БРАНИМИРУ ГАЛИЋУ

 

САРАЈЕВО, 15. ЈАНУАРА /СРНА/ - Делегати Клуба Хрвата у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ најоштрије су осудили пријетње смрћу новинару Бранимиру Галићу које је упутио Харис Пендић и затражили од Федералне управе полиције и надлежног тужилаштва да у најкраћем року подузму законом прописане мјере, саопштено је из Парламента ФБиХ.

 

У саопштењу Клуба делегата хрватског народа тражи се предузимање мјера на процесуирању Хариса Пендића, препознатљивог по узнемирујућим порукама мржње које мјесецима шири преко друштвених мрежа.

"Пријетње смрћу, застрашујући и крајње увредљив говор мржње упућен ових дана новинару Галићу захтијевају хитну реакцију одговорних која је у протеклим мјесецима изостала јер Пендић је након бројних излива говора мржње и пријетњи и даље на слободи", навели су из Клуба делегата хрватског народа у Дому народа Парламнета ФБиХ.

У саопштењу се указује да слободе није лишен ни након што је прије неколико мјесеци запријетио новинару Галићу, те је исте пријетње поновио ових дана након сазнања да га је пријавио надлежним институцијама, прије свих Федералној управи полиције.

"Од Федералне управе полиције и надлежног тужилаштва јавно тражимо да у што краћем року процесуирају пријетње смрћу и говор мржње који су упућени новинару Галићу јер то је једини начин да се починилац заустави", наводи се у саопштењу.

Поред спорости институција у овом случају, Клуб Хрвата указује и на жалосну ћутњу представника међународних организација које би се требале бавити заштитом права свих народа и грађана у БиХ.

Делегати Клуба Хрвата у Дому народа Парламента ФБиХ подсјећају да је напад на новинара напад на слободу говора и ријечи без обзира којем народу нападнути новинар припада, те као такав захтијева најоштрију осуду и примјерено кажњавање.

Јутјубер Харис Пендић, који своје неистомишљенике назива погрдним именима те им неријетко "виртуелном сјекиром разбија главе", пријетио је смрћу новинару Хрватског медијског сервиса Бранимиру Галићу.

Пендић је јавности познат по пријетњама смрћу упућеним врхбосанском надбискупу кардиналу Винку Пуљићу.