ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона15/01/2021

ГУДЕЉЕВИЋ: ДИРЕКТНА НАБАВКА ВАКЦИНА У НАДЛЕЖНОСТИ ЕНТИТЕТА

 

САРАЈЕВО, 15. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министарство цивилних послова у Савјету министара не може започети директне преговоре за набавку вакцина против вируса корона јер је то у надлежности ентитета и ентитетских министарстава здравства, изјавила је данас министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић.

 

Гудељевићева је подсјетила да ово министарство нема у свом буџету предвиђена средства за набавку медицинских средстава, па ни вакцина.

Када је ријеч о директним споразумима за набавку вакцина против вируса корона, Гудељевићева је истакла да ће Министарство цивилних послова, уколико ентитети искажу потребу и спремност за тим, врло радо преузети координацију.

"Министарство не може преузети директне преговоре који обухватају одређивање цијене, количине, добављача без ентитетских министарстава и њиховог учешћа у томе", рекла је Гудељевићева.

Она је додала да Министарство цивилних послова нема званичне информације о доласку руске вакцине.

Руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Српске Владо Миовчић подсјетио је да Република Српска прве количине вакцина против вируса корона очекује у фебруару, док је помоћник министра здравства Федерације БиХ /ФБиХ/ Горан Черкез рекао је да је ово министарство спремно за директну набавку вакцина.

"Влада ФБиХ одобрила је средства, већ имамо више од 12 милиона КМ за набавку вакцина", рекао је Черкез и додао да је за директну набавку вакцина потребно промијенити законодавство у области јавних набавки.

Према његовим ријечима, ФБиХ је прва у региону водила разговоре о набавци вакцина са "Фајзером", али док постоје одређени законски лимити, не постоји могућност да се вакцине набаве.