ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/01/2021

НАКОН ОДОБРЕНОГ УЛАСКА У СРБИЈУ, ПЈЕШАЧКИ МОСТ ПРЕКО ДРИНЕ ПОСТАО ТИЈЕСАН

 

ЗВОРНИК, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Пјешачки мост Краља Александра Првог Карађорђевћа, који преко Дрине повезује Зворник и Мали Зворник био је пуст због забрана уведених да би се спријечило ширење вируса корона, али је након њиховог укидања постао скоро па тијесан.

 

Грађани са обје стране Дрине поштовали су уведене мјере и дисциплиновано чекали његово отварање, да би, 14. јануара, када је поново отврен, мост постао скоро тијесан за све који су жељели да пређу или имају свакодневне потребе за услугама у Малом Зворнику и обрнуто.

Фотографије су најбоље забиљежиле стање на мосту у вријеме забране преласка и поновног отварања моста, односно 20. децембра и 14. фебруара.

Становници два града нису користили мост за прелазак 365 дана због реконструкције која је почела 28. августа 2019. и завршена 28. августа 2020. године, па им је поновно затварање моста због вируса корона тешко пало.

Мост Краља Аекдсандра Првог Карађорђевића, према неким подацима, дневно пређе више хиљада грађана због посла, куповине, школе и других потреба.

Једини недостатак за потпуну функцију моста јесте што је забрањен прелазак лицима која немају пребивалиште у Зворнику и Малом Зворнику.

Грађани Малог Зворника и Зворника овај мост прелазе уз личну карту, а сви остали, без обзира на то што граничној полицији показују лична документа, могу да се врате одакле су дошли.

Наводно, разлог забране преласка преко моста је примјена Споразума између БиХ и Србије о пограничном саобраћају који је потписан 2005. а ратификован 2007. године, с циљем спречавања прекограничног криминала, али и појачане граничне контроле због мигрантске кризе у региону.

Али, нажалост, мигранти без икаквих идентификационих докумената крећу се слободно испод и око моста, наочиглед граничне полиције.

Тај споразум није примјењиван пуних десет година, а онда је неко одлучио да то промијени.