ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/01/2021

КОШАРАЦ: ПОЉОПРИВРЕДНИ ПОПИС У СЕПТЕМБРУ 2023. ГОДИНЕ

 

САРАЈЕВО, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - БиХ припрема пољопривредни попис који би требало да буде реализован у септембру 2023. године, рекао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

 

Послије састанка са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем и представницима Министарства пољопривреде, водопривреде и рударства Федерације БиХ /ФБиХ/, Кошарац је рекао да то веома важан задатак с обзиром на то да је посљедњи попис пољопривреде у БиХ био 1961. године.

Он сматра да је реалан рок у септембру 2023. године и да би то био огроман импут за пројектовање одређених политика на нивоу ентитета попут подстицајних политика, прерађивачке капацитете и остале политике које буду дефинисале ентитетске институције.

Кошарац је истакао да је пољопривредни попис, који би спроводила ентитетска министарства и ентитетске агенције за попис, потреба пољопривредника и ентитетских министарстава да би се дошло до релевантних података и на основу тога дефинисале политике и развој пољопривреде у Републици Српској и ФБиХ.

Он је рекао да би на основу тога могла да буду тражена финансијска средства ЕУ и других с циљем развоја пољопривредне производње у Српској и ФБиХ, те прерађивачких капацитета.

"Попис треба да буде урађен на бази јединствене методологије уз потпуно уважавање ентитетских надлежности, ангажман министарстава пољопривреде, надлежних тијела која се баве пописом", нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, у финалној варијанти је информација која треба бити достављена Савјету министара на усвајање и на бази које би Савјет министара био информисан о свим мјерама.

Говорећи о протеклим протестима појединих удружења и најавама нових, Кошарац је навео да разговарано и о захтјевима пољопривредних удружења и да услови никада нису били оптимални, али да је ријеч о политичкој игри одређених структура из Републике Српске и да се то манифестује у Бијељини, на граничним прелазима у Српској.

"Они који то заговарају, нису завршавали посао док су били на позицији. На основу информација које добијамо од надлежних ентитетских министарстава утврдили смо да вишкова у примарној пољопривредној производњи нема и да је дошло до поремећаја у цијенама. На цијену не могу утицати министри. Овај случај је исполитизован", рекао је Кошарац и додао да би увођењем такса цијене биле повећане око 30 одсто.

Он је навео да је увоз меса говеда у БиХ смањен за 5.000 тона, да је увоз меса свиња смањен за 3.500 тона, те да је извоз меса говеда из БиХ повећан знатно у односу на 2019. годину са 197.000 на 5,5 милиона килограма, а извоз воћа и поврћа повећан је 8,5 одсто.

"Повећан је извоз прехрамбених артикала и много је већи него увоз и потпуно смо посвећени заштити домаће производње", рекао је Кошарац и додао да је разговарано и о доношењу одлуке о праћењу стања на тржишту пољопривредних и прехрамбених производа и мјерама о унапређењу производње.

Он је навео да је ријеч о одлуци на основу које би све надлежне институције БиХ биле укључене у анализу потреба за евентуално увођење мјера заштите домаће производње.

"Сва удружења у Републици Српској и ФБиХ заједно са ентитетским министарствима пољопривреде улазила би у анализу стања на тржишту и евентуалног поремећаја. На основу тих анализа ентитетска министарства би достављала податке Министарству спољне трговине и економских односа које би формирало координационо тијело да предложи мјере Савјету министара, који би донио коначну одлуку о увођењу одређених мјера", рекао је Кошарац.

Он је додао да о томе постоји сагласност ентитетских влада, да о неким питањима још треба да се усагласе са Владом ФБиХ да би та одлука била достављена Савјету министара на одлучивање.

То би значило, додао је, да би била донесена одлука о пољопривредном режиму и да би се тако легално у складу са међународним уговорима покретали поступци заштите домаће производње и евентуалног увоза одређених пољопривредних и прехрамбених артикала.

Кошарац је додао да је на састанку било ријечи и о лабораторијама из области ветеринарства, те да ту област желе да унаприједе.