ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона18/01/2021

УСКОРО ВИШЕ ОД 100.000 СМРТНИХ ИСХОДА СЕДМИЧНО

 

ЖЕНЕВА, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Стопа смртности од вируса корона широм свијета на ивици је да премаши 100.000 недјељно, упозорио је највећи стручњак Свјетске здравствене организације за ванредне ситуације Мајкл Рајан док пандемија траје већ више од годину дана.

 

Тренутно, од посљедица инфекције на седмичном нивоу умире 93.000 људи, али граница од 100.000 биће премашена "врло брзо", истакао је Рајан у свом епидемиолошком извјештају на данашњем састанку извршног одбора Свјетске здравствене организације.

Он је рекао да је тренутно епидемиолошка ситуација динамична и неравномјерна, те да се додатно компликује новим варијантама вируса. Научници су већ открили хиљаде сојева вируса корона, а варијанта која је откривена у Великој Британији крајем прошле године сматра се најзаразнијом.

Регија Америке тренутно чини скоро половину свих смртних случајева повезаних са вирусом корона. У Европи су се инфекције и смртни случајеви стабилизовали, али и даље остају на "високом нивоу", рекао је Рајан.

Према подацима СЗО, у свијету је потврђено више од 93 милиона случајева инфекције вирусом корона, а више од два милиона људи је умрло од краја 2019. године, подсјећа "Раша тудеј".