ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/01/2021

ПАД ИЗВОЗА У ДЕВЕТ МЈЕСЕЦИ ПРЕМАШИО ПОЛА МИЛИЈАРДЕ КМ

 

САРАЈЕВО, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Извоз сектора металске и електроиндустрије БиХ у прва три квартала прошле године износио је 2.866.735.016 КМ и мањи је за 544.310.748 или 15,95 одсто у односу на исти период 2019. године, уљед пандемије вируса корона, истиче се у анализи Спољнотрговинске коморе БиХ.

 

Пандемија је утицала и на увоз овог сектора, тако је у поменутом периоду износио 4.159.009.053 КМ и мањи је за 16,09 одсто у односу на девет мјесеци 2019. године.

Из Коморе наводе да је највећи пад извоза забиљежен код сировог алуминијума и у прва три квартала смањен је за више од 200 милиона КМ, а велико смањење од 125 милиона КМ биљежи и извоз жељеза и челика.

"Очигледно је да је пандемија само додатно погоршала многа ограничења трговинских токова у виду квота на извоз одређених производа од жељеза и челика у ЕУ, САД и индиректно на остала тржишта кроз дивергенцију токова које је креирао вишак, тј. залихе тих производа на глобалном нивоу", истиче се у анализи.

Од укупног извоза сектора металске и електроиндустрије БиХ, 18 одсто се односи на Аустрију, на Њемачку 16 одсто, Словенију 13 одсто, Србију и Хрватску по девет одсто, Италију шест одсто, Црну Гору и Румунију по три одсто, Турску, Мађарску и Холандију по два одсто, а по један одсто на Луксембург, Чешку, Египат, Швајцарску, Француску, Пољску, Саудијску Арабију, Сјеверну Македонију и САД.

Из Њемачке је увезено 12 одсто од укупног увоза металске и електроиндустрије у БиХ, из Србије и Словеније по 11 одсто, Хрватске 10 одсто, Италије и Аустрије по девет одсто, Холандије и Турске по пет одсто, Кине четири одсто, Мађарске три одсто, Словачке, Швајцарске, Чешке и Пољске по два одсто, а по један одсто из Белгије, Француске, Румуније, Бугарске и Сјеверне Македоније.

Из Спољнотрговинске коморе наводе да је структура извозних тржишта остала слична прошлогодишњој, с тим да је пад забиљежен на скоро свим тржиштима, и то равномјерно дистрибуиран, почевши са високим процентима пада у периоду март/април прошле године, те се постепено смањујући до краја септембра.