ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/01/2021

КОШАРАЦ: ТУРКОВИЋЕВА ВОДИ УСКОСТРАНАЧКУ ПОЛИТИКУ

 

САРАЈЕВО, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да министар иностраних послова Бисера Турковић у "случају икона" спроводи ускостраначку политику и политику неких других центара моћи.

 

"Бираћу ријечи цијенећи њене године и колегијалан однос. Турковићева води иностране послове као министар, а њен шеф је Предсједништво БиХ. Покажите ми земљу игдје на свијету гдје министар иностраних послова без аргумената и без чињеница износи такве ставове према свом шефу државе?! Нигдје", рекао је Кошарац новинарима.

Он је навео да би било потпуно логично да Турковићева пружи допринос кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да се дође до материјалних доказа када је ријеч о икони и власништву, а не да води кампању против "колективног шефа државе", што није први пут.

Додао је и да је видљиво да постоји синхронизација и да се жељело да се замагли непримјерен и непристојан догађај у Сарајеву када два члана Предсједништва нису дочекала министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова.

"Вјероватно иза тога стоји и настојање да буду негирани капацитети Милорада Додика, али то је политичар број један у Републици Српској и код српског народа који је то потврдио са 370.000 гласова", истакао је Кошарац.

Он је поручио да успјех Додика на изборима за српског члана Предсједништва не може избрисати гумицом ни Турковићева, нити било ко други.

"Да ли је ријеч о фрустрацији што је дочекао Лаврова у Источном Сарајеву?!Вјероватно јесте. Да ли неко жели да нарушава односе неких земаља, Републике Српске и Русије?!Вјероватно жели. Али, министар иностраних послова нема тај мандат", упозорио је Кошарац.

Он је додао да министар иностраних послова треба да спроводи политике које дефинише Предсједништво БиХ, а не да критикује члана Предсједништва и уводи неки потпуно неаргументовани спин.

"Једино што је могла да тражи јесте потпуни ангажман да се утврди да ли је икона власништво Украјине или није. Мислим да је ово врло некоректан и проблематичан потез министра иностраних послова у Савјету министара", рекао је Кошарац.

Он је рекао да су се у кампању укључили и опозициони политичари из Републике Српске, као и одређени медији из Српске и Федерације БиХ.

"Видљиво је да Вукота Говедарица који је био кандидат за предсједника Републике Српске сада остао само рецитатор пјесмица Мирка Шаровића и брани Украјину из Гацка", рекао је Кошарац и додао да "Говедарица, вјероватно, није обавијештен да је изгубио изборе у Гацку и да је сада тамо СНСД на власти".