ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/01/2021

СРПСКА ГАРАНТ БЕЗБЈЕДНИЈЕМ ЖИВОТУ СРПСКОГ НАРОДА У БиХ

 

БАЊАЛУКА, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да Српска гарантује безбједнији живот српском народу у оквиру БиХ.

 

Чубриловић је навео да ће народ увијек имати ослонац у државотворности Српске.

"Нажалост, константно се суочавамо са покушајем преноса надлежности Српске на ниво БиХ на чему инсистирају бошњачки политичари, али и дио међународне заједнице. Потврда овога јесу и посљедњи преговори са Међународним монетарним фондом који жели да Српска пренесе дио надлежности на ниво БиХ", рекао је Чубриловић за Радио Републике Српске.

Он је напоменуо да је Српска стабилна и да њене институције функционишу боље од оних у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и на нивоу БиХ, иако се у скоро три деценије постојања суочавала са различитим изазовима.

"Чињеница је да поједини парламенти у окружењу уопште не раде и да нису дефинисане скупштинске већине, за разлику од Народне скупштине и осталих институција Републике Српске које функционишу несметано", рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, Република Српска се залаже за БиХ без високог представника и уплитања дијела међународне заједнице.

Он је нагласио да останак високог представника у БиХ није добра порука за будућност.

"Ако се ништа није могло урадити за 25 година, тешко је очекивати да у наредном мандатном периоду високи представник нешто значајно уради на добробит грађана. БиХ може брже и боље ићи на европском путу без високог представника и уз договор домаћих лидера", рекао је Чубриловић.

Према његовом мишљењу, БиХ неће бити у фокусу нове америчке администрације, упркос жељама бошњачких политичара, јер су политичке прилике у свијету измјењене.

"Без Срба и Хрвата је тешко мијењати Устав БиХ, поготово ако би неко желио мијењати конситутивност народа", рекао је Чубриловић.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, Чубриловић је оцијенио да су институције БиХ пропустиле прилику да на квалитетнији начин ријеше ово питање.

"Република Српска није у прилици да мигрантима пружи уточиште поготово што је сва помоћ за њих ишла посредством институција БиХ и неких приватних фирми. Српска није учествовала у овоме, нити има било какву обавезу", рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина у прошлој години радила у отежаним условима због пандемије вируса корона, али да је реализовала све што је било предвиђено.

"Народна скупштина Републике Српске је била најефикаснија и у условима пандемије што је од изузетног значаја, а план и програм рада Скупштине за ову годину имаћемо до 28. фебруара", закључио је Чубриловић.