ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/01/2021

ГОЛИЋ: TИМОВИ ЗА ПРОЦЈЕНУ ШTЕTЕ ОД ЧЕTВРTКА НА TЕРЕНУ

 

КОСTАЈНИЦА, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Стручна процјена штете причињене у земљотресу у Костајници почеће у четвртак, 21. јануара, изјавила је министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић након састанка са начелником ове општине Николом Јањетовићем.

 

"Tимови ће урадити категоризацију, биће написан на сваком објекту степен оштећења и којој категорији од један до шест припадају. Ми рачунамо да ће за мјесец дана све бити завршено, само да елементарне непогоде и временске прилике то дозволе", рекла је Голићева новинарима у Костајници.

Она је навела да у Костајници има 1.700 пословних и стамбених објеката које ће обићи пет тимова на челу са инжењерима из Дирекције за обнову и изградњу Републике Српске.

"Свих 1.700 објеката ће обићи комисија и извршити категоризацију. Постоји утврђена методологија и начин како се врши категоризација и то је једини релевантан начин процјене штете", рекла је Голићева.

Она је додала да након тога слиједе пројекти за санацију, а у пројектовање ће, вјероватно, бити укључена и Дирекција за обнову и изградњу.

Голићева је подсјетила да, након поплава 2014. године, ниједна међународна организација није пружала помоћ док се није утврдио степен оштећења, који објекти су предвиђени за рушење, а који за санацију, те начин санације.

Према њеним ријечима, сутра ће у Костајницу стићи интервентна екипа статичара из Дирекције који ће, због почетка наставе и безбједности дјеце, утврдити евентуални степен оштећења у вртићу и основној и средњој школи.

Голићева је подсјетила да је Влада Српске одмах реаговала и интервентно уплатила 300.000 КМ на рачун општине Костајница, те набавила три контејнера који су условни за становање, док је четврти контејнер донирао произвођач.

"Прије тога су из Цивилне заштите Републике Српске овдје стационирали два контејнера које општина такође може да користи за смјештај најугроженијег становништва, а начелници и градоначелници општина и градова договорили су се да уплате више од 330.000 КМ", рекла је Голићева.

Она је навела да су контејнери набављани у складу са потребама општине и да је Влада спремна да интервенише уколико их буде потребно још.

Голићева је подсјетила и да је Влада Српске у претходне четири године уложила више од 2,5 милиона КМ за разне пројекте у општини Костајница.

"Међутим, елементарне непогоде мијењају приоритете и након ове праве процјене штете можемо разговарати како даље и планирати санацију. Позивам и овим путем све градоначелнике и начелнике, како из Републике Српске, тако и из Федерације БиХ, да пруже помоћ", рекла је Голићева.

Она је нагласила да су се многи становници организовали сами и доносили одјећу, храну и остале животне потрепштине, посебно за бебе и грађане који су морали да напусте своје домове.

Начелник општине Костајница Никола Јањетовић рекао је да се у Костајници од земљотреса до сада радило на санацији оштећених кровова, отклањању опасности по живот грађана и збрињавању и смјештању људи.

"Имамо више од 600 објеката које су грађани Костајнице пријавили да би требало да се погледају са становишта безбједности, а за стварну штету ћемо морати проћи све и један објекат и утврдити, јер нема објекта у Костајници на који земљотрес није утицао", навео је Јањетовић.

Према његовим ријечима, првобитне процјене су да је, од 80 прегледаних објеката, 45 предвиђено за рушење.

Он је рекао да је мјера о одгађању почетка наставе још на снази. "Али, видјећемо. Сутра долази тим који ће прегледати вртић, основну и средњу школу и на основу њиховог налаза можда настава и почне у четвртак", рекао је Јањетовић.