ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана19/01/2021

НА ПРВОМ ПЛИВАЊУ ЗА ЧАСНИ КРСТ 40 УЧЕСНИКА

 

ФОЧА, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - На првом богојављенском пливању за Часни крст на подручју општине Фоча, у ријеци Бистрици у Миљевини, учествовало је 40 пливача из Фоче, Миљевине, Вишеграда, Билеће, Зворника, међу њима и четири дјевојке.

 

У таласима брзе и кристално чисте ријеке, на температури ваздуха од неколико степени испод нуле, одважни младићи и дјевојке запливали су за Часни крст, чиме је овај необичан вид чувања успомене на Христово крштење установљен и на подручју општине Фоча.

Такмичење је било потпуно у другом плану, а остаће забиљежено да су до Часног крста прве допливале двадесетдвогодишња студенткиња стоматологије из Зворника Тања Ерделић и шеснаестогодишња ученица средње економске школе Валентина Вуковић из Миљевине.

Ерделићева је истакла да је прелијеп осјећај запливати у ријеци у јануару.

"Адреналин ради, тако да није било хладно, баш је било добро. Било ми је ово први пут да пливам за Часни крст и предлажем ово свим Србима свијета", рекла је Ерделићева.

Страха од мраза и хладне воде није било ни код Вуковићеве.

"Апсолутно не, осјећај је диван, нешто неописиво. Да наступим на богојављенском пливању одлучила сам у договору са оцем. Предложила бих свима у наредним годинам да се пријаве", рекла је Валентина, која је позната и као одличан каратиста Карате клуба "Нипон" из Фоче.

Парох Црквене општине Миљевина Љупко Медојевић вјерује да ће пливање прерасти у традицију.

"Имамо подршку омладине и цијеле заједнице да то постане традиција и да, ако Бог да, то унаприједимо, да то буде на вишем нивоу", рекао је Медојевић.

Организацију богојављенског пливања помогли су чланови Спасилачке службе "Вулф" из Фоче који су обучени у ронилачка одијела били задужени за безбједност пливача.