ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/01/2021

САВЧИЋ: БЛАГА КАЗНА МАХМУЉИНУ И НЕСРАЗМЈЕРНА ТЕЖИНИ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА

 

БАЊАЛУКА, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Борачке организације /БОРС/ Републике Српске Миломир Савчић оцијенио је као благу и несразмјерну тежини кривичног дјела првостепену пресуду Суда БиХ којом је командант Tрећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин осуђен на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

 

"Требало би анализирати висину казне и упоредити је са изреченима, прије свега Србима, за слична кривична дјела", рекао је Савчић Срни.

Савчић је рекао да му је познато много случајева код припадника Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Републике Српске гдје је утврђена одговорност, а радило се не о убиству, већ о шамару, недозвољеној радњи малтретирања, гдје је висина казне приближна овој.

Савчић је нагласио да је коначно дочекана једна првостепена пресуда против припадника такозване Армије БиХ на нивоу команданта корпуса и да се треба надати "да је кренуло по питању објективности и професионалности Суда БиХ", али да остаје да се види правоснажна пресуда у овом предмету.

"Вјерујем да ће поступајући тужилац адекватно образложити жалбу на ову пресуду. Треба, прије свега, добро познавати предмет, да ли је добро квалификовано кривично дјело у пресуди и да ли је висина казне адекватна тежини кривичног дјела“, закључио је Савчић.

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом команданта Tрећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Пресуда је изречена након пет година од почетка судског процеса и више од 25 година послије најмонструознијих злочина почињених над Србима на подручју Завидовића и Возуће.

Муџахедини из одреда "Ел муџахедин", пристигли из арапских и других исламских земаља, брутално су одсијецали главе српским војницима, а потом тјерали остале српске заробљенике да љубе одсјечене главе, о чему је снимљен и документарни филм "Љуби брата".

Стручњаци за борбу против тероризма сматрају да се прва велика војна операција "Исламске државе", уз масовно ритуално одсијецање глава хришћанима, десила управо након паљења и рушења Возуће 1995. године. Деценијама послије су услиједили бројни терористички напади на тлу Европе.