ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/01/2021

БЛАГОЈЕВИЋ: И 30 ГОДИНА ЗАТВОРА БИ БИЛА МАЛА КАЗНА ЗА МАХМУЉИНА, А КАМОЛИ 10

 

ДОБОЈ, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић рекао је да је незадовољан првостепеном пресудом од 10 година затвора команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над Србима у Завидовићима и Возући 1995. године, истакавши да би и казна од 30 година била мала, с обзиром на звјерске злочине, ритуална убиства и одсијецања глава заробљених Срба на том подручју.

 

"Како да буду испуњена очекивања породице Јовић, која је прошла голготу и у кампу одреда `Ел муџахедин` у Гостовићу изгубила оца и стрица, или породица Матичић која је изгубила оца и сина, затим Тодоровић Саво и његов син Живинко из Пашалића који су убијени и многи други", изјавио је новинарима Благојевић.

Он је навео да оптужницом у предмету Махмуљин нису обухваћени бројни докази, између осталог, ни проналазак 23 тијела, од којих 19 обезглављених, у порти Цркве Светог Ђорђа у Стогу.

Благојевић је истакао да су породице погинулих и сви они који су прошли голготу 10. септембра 1995. године на Возући разочарани и да нису испуњена њихова очекивања.

"Осам година затворске казне добијају они за убиство у лову, а у овом случају десет година је мало", рекао је Благојевић.

Он је подсјетио да је Хашки трибунал неправоснажно на три године осудио ратног команданта такозване Aрмије БиХ Расима Делића, и то за одговорност за злочине које су починили страни муслимански борци од 1993. до 1995. године, и да је данашња пресуда, можда, мали помак.

"Да ли је у питању и ограничено свједочење заштићеног свједока у овом поступку, па одређени трачак наде ми полажемо у том правцу да се може очекивати и сљедећи оптужени за овај злочин", изјавио је Благојевић.

Благојевић је подсјетио да је масовно страдање Возућана трајало од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", НАТО бомбардовања и њихових јединица за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

"Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага", изјавио је Благојевић.

Он је навео да се на подручје Возуће вратило око 70 породица, махом старијих људи.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, које је започело 1992. године.

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом команданта Tрећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на јединствену казну од десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Махмуљин се терети да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Махмуљин је ухапшен 8. децембра 2015. године у Сарајеву, а 31. децембра те године Суд БиХ потврдио је оптужницу.