ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/01/2021

КОЈИЋ: МАХМУЉИН ЗАСЛУЖУЈЕ МАКСИМАЛНУ КАЗНУ ЗАТВОРА

 

БАЊАЛУКА, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује од Тужилаштва БиХ да уложи приговор на висину казне Сакибу Махмуљину, оцјењујући да је заслужио максималну казну затвора сразмјерно тежини злочина који су починили припадници одреда "Ел мухахедин" који је био у саставу Трећег корпуса такозване Армије БиХ, гдје постоји директна командна одговорност Махмуљина.

 

"Не можемо бити у потпуности задовољни висином изречене казне затвора од 10 година Махмуљину, јер сматрамо да нису постојале било какве олакшавајуће околности", рекао је Којић Срни, коментаришући данашњу првостепену пресуду Суда БиХ у овом случају.

Он је изразио очекивање да ће Тужилаштво БиХ уложити приговор на висину изречене казне затвора јер је законом за ово кривично дјело предвиђена максимална казна од 15 година затвора.

Којић је рекао да Републички центар очекује од Тужилаштва БиХ да из ове пресуде Махмуљину дође до нових процеса против нижерангираних лица за злочине над Србима.

"У конкретном случају неспорно је да су почињени страшни злочини над Србима. Махмуљинова одбрана базирала се, углавном, на томе да он није одговоран, већ
да су одговорна друга лица која више нису међу живима", закључио је Којић.

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом команданта Tрећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Пресуда је изречена након пет година од почетка судског процеса и више од 25 година послије најмонструознијих злочина почињених над Србима на подручју Завидовића и Возуће.

Муџахедини из одреда "Ел муџахедин", пристигли из арапских и других исламских земаља, брутално су одсијецали главе српским војницима, а потом тјерали остале српске заробљенике да љубе одсјечене главе, о чему је снимљен и документарни филм "Љуби брата".

Стручњаци за борбу против тероризма сматрају да се прва велика војна операција терористичке организације "Исламска држава", уз масовно ритуално одсијецање глава хришћанима, десила управо након паљења и рушења Возуће 1995. године. Деценијама послије су услиједили бројни терористички напади на тлу Европе.