ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/01/2021

ЛАЗИЋ: У ДРУГОСТЕПЕНОМ ПОСТУПКУ ПОВЕЋАТИ КАЗНУ МАХМУЉИНУ

 

БАЊАЛУКА, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да очекује да ће у другостепеном поступку Суд БиХ срамотних 10 година затвора команданту Tрећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину повећати на већу и максималну казну.

 

Лазић сматра да је скандалозно мала казна којом је Суд БиХ Махмуљина осудио на 10 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

"Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила незадовољна је изреченом казном Махмуљину у односу на тежину злочина који су починили муџахедини над српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године", рекао је Лазић Срни.

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом команданта Tрећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Пресуда је изречена након пет година од почетка судског процеса и више од 25 година послије најмонструознијих злочина почињених над Србима на подручју Завидовића и Возуће.

Муџахедини из одреда "Ел муџахедин", пристигли из арапских и других исламских земаља, брутално су одсијецали главе српским војницима, а потом тјерали остале српске заробљенике да љубе одсјечене главе, о чему је снимљен и документарни филм "Љуби брата".

Стручњаци за борбу против тероризма сматрају да се прва велика војна операција терористичке организације "Исламска држава", уз масовно ритуално одсијецање глава хришћанима, десила управо након паљења и рушења Возуће 1995. године. Деценијама послије су услиједили бројни терористички напади на тлу Европе.