ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/01/2021

СУД БиХ ПРИМЈЕЊУЈЕ ДВОСТРУКЕ АРШИНЕ

 

ПРЊАВОР, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Представници борачких организација и удружења из Прњавора проистеклих из одбрамбено–отаџбинског рата данашњу пресуду команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине на подручју Завидовића и Возуће 1995. године једногласно су окарактерисали као непримјерену, али очекивану, уз оцјену да судство БиХ примјењује двоструке казнене аршине према муслиманима и Србима.

 

Ратни командант Лаке прњаворске пјешадијске бригаде Владо Живковић рекао је да је чињеница да су зенички корпус и њему потчињене јединице на Возући починили стравичне злочине, посебно одред "Ел мудахедин", и подсјетио да су на том ратишту страдала 142 борца са подручја општине Прњавор.

"Ми смо и послије рата покушавали да објаснимо какво се зло тамо дешавало. Нису ту били само у питању муџахедини, него и припадници Армије БиХ којима је командовао Махмуљин. Суочавали смо се са призорима одсјечених глава набијених на колац и сакаћења који се не могу описати ријечима, а о стравичним злочинима имамо и свједочења људи из Прњавора који су били у ратном заробљеништву", рекао је Живковић Срни.

Он сматра да је суштина у томе да је правда у БиХ двострана, да се према Србима примјењују једни, а када се суди припадницима Армије БиХ узимају се други критеријуми, што доказује и данашња пресуда Махмуљину.

Живковић, с друге стране, истиче да је правда, иако је, чини се, понекад спора, ипак достижна, те да је вријеме најбољи судија.

Боро Пеулић из Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Прњавор рекао је Срни да се због односа Тужилаштва, судства, федералних власти и странаца према проблемима у БиХ оваква срамна казна за учињена злодјела могла очекивати, те да су велике казне предвиђене само за Србе.

"Ако имамо у виду размјере злочина које су јединице под његовом командом починиле, Махмуљин би требао бити осуђен на казну доживотног затвора, а не да добије само 10 година. То је бацање прашине у очи српском народу, да се каже како су и муслимански команданти осуђивани за злочине", додао је Пеулић.

Он је навео да је циљ да се Срби прикажу као злочиначки народ, генератор свих криза и проблема у БиХ, што би на крају требало послужити за промјену уставног уређења БиХ и њену унитаризацију.

Пеулић је подсјетио да општина Прњавор трага за још 31 борцем, од којих је 25 нестало управо на возућком ратишту.

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом команданта Tрећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Пресуда је изречена након пет година од почетка судског процеса и више од 25 година послије најмонструознијих злочина почињених над Србима на подручју Завидовића и Возуће.

Муџахедини из одреда "Ел муџахедин", пристигли из арапских и других исламских земаља, брутално су одсијецали главе српским војницима, а потом тјерали остале српске заробљенике да љубе одсјечене главе, о чему је снимљен и документарни филм "Љуби брата".

Стручњаци за борбу против тероризма сматрају да се прва велика војна операција терористичке организације "Исламска држава", уз масовно ритуално одсијецање глава хришћанима, десила управо након паљења и рушења Возуће 1995. године. Деценијама послије су услиједили бројни терористички напади на тлу Европе.