ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/01/2021

МИЉАНОВИЋ: НА ДЈЕЛУ И ДАЉЕ ДИСКРИМИНАЦИЈА НАД СРПСКИМ ЖРТВАМА РАТА

 

БАЊАЛУКА, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Зоран Миљановић оцијенио је као срамну пресуду Суда БиХ, којом је Сакиб Махмуљин осуђен на 10 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године и оцијенио да она говори о различитим аршинима тог суда за злочине почињене над Србима.

 

Миљановић сматра да би за овакав злочин сваки Србин добио доживотну робију.

"Срамно је да се Махмуљин зове и командантом Корпуса јер ништа није учинио да спријечи такве злочине над српским цивилима", рекао је Миљановић Срни.

Он је рекао да случај "Сакиб Махмуљин" говори о томе да је 1995. године "ловна сезона на српске главе" била легитимни циљ и отворена до краја рата.

"Дискриминација над српским жртвама рата и даље постоји и надамо се да ће у другостепеном поступку Суд БиХ имати у виду ове чињенице и изрећи максималну казну Махмуљину", каже Миљановић.

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом команданта Tрећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Пресуда је изречена након пет година од почетка судског процеса и више од 25 година послије најмонструознијих злочина почињених над Србима на подручју Завидовића и Возуће.

Муџахедини из одреда "Ел муџахедин", пристигли из арапских и других исламских земаља, брутално су одсијецали главе српским војницима, а потом тјерали остале српске заробљенике да љубе одсјечене главе, о чему је снимљен и документарни филм "Љуби брата".

Стручњаци за борбу против тероризма сматрају да се прва велика војна операција терористичке организације "Исламска држава", уз масовно ритуално одсијецање глава хришћанима, десила управо након паљења и рушења Возуће 1995. године. Деценијама послије су услиједили бројни терористички напади на тлу Европе.