ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/01/2021

ИДЕЈА ДА СЕ ПРОДАЈОМ СЛУЖБЕНОГ "АУДИЈА" ПОМОГНУ СТУДЕНТИ ИЗ ОСЈЕТЉИВИХ КАТЕГОРИЈА

 

БАЊАЛУКА, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас да постоји идеја да службено возило "ауди 6", које користи, иде на лицитацију, а од новца од продаје да се финансира смјештај у студентским домовима студената из осјетљивих категорија.

 

Рајчевић је појаснио да су на ову идеју дошли он и студенти, те да ће из средства уз помоћ представника студентских парламената оба јавна универзитета у Српској бити финансирани трошкови смјештаја у студентским домовима студената из социјално угрожених породица, студенти-дјеца погинулих бораца и студенти са једним родитељем.

"Сматрамо да ћемо на тај симболичан начин моћи да дамо допринос даљем школовању и усавршавању студената из тих категорија", рекао је Рајчевић, који је присуствовао конститутивној сједници новог сазива Студентског парламента Универзитета у Бањалуци.

Рајчевић је оцијенио да ресорно министарство има одличну сарадњу са представницима студената, што је важно за рјешавање бројних питања, те изразио наду да ће та сарадња бити на истом нивоу као са претходним сазивом и руководством парламента.

"Могу са задовољством да констатујем да у ове двије године као министар, те Министарство никада нисмо имали бољу сарадњу са студенстком поулацијом", рекао је Рајчевић.

Он је истакао да је са представницима студената и ректором Универзитета у Бањалуци Раславом Гајанином разговарао и о неким ефектима примјене новог Закона о високом образовању и нових законских рјешења из ове обвласти и да су са задовољством констатовали да овај закон даје прве резултате у виду повећања броја новоуписаних студената на јавне универзитете у Српској.

Рајчевић је поновио да ће 2021. година бити година борбе против негативних појава у високом образовању.

Ректор Универзотета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је сарадња Универзитета са Студентским парламентом у претходном периоду била одлична.

"Очекујем да ће оваква сарадња бити настављена. Универзитет у Бањалуци ће подржати све рационалне пројекте које је предложио Студентски парламент, али и оне које ће предложити за шта смо предвидјели финансијска средства", рекао је Гајанин.

Он је навео да је један од најзначјаних пројеката Дани студената Универзитета у Бањалуци и честитао избор чланова Студентског парламента.

Новоизабрани предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Радован Јалић изразио је наду да ће парламент имати боље услове за рад него у претходној години, те да ће се кроз пројекте трудити да буде побољшан положај студената на овој високошколској установи.

Он је посебно издвојио "Дане студената", те научно-стручни скуп "Студенти у сусрет науци" и изразио наду да ће у наредној години тенденција бити усмјерена ка међународној промоцији гдје ће долазити студенти из цијелог свијета.

Потпредсједник Уније студената Српске Никола Бојић рекао је да ће са новим руководством Студентског парламента бити настављена борба за студентска права и студентски стандард у Српској, те додао да ће са ресорним министарством бити настављен рад на пољу нових закона.

Бивши предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Никола Буловић рекао је да је 2020. била тешка година за универзитет због вируса корона, те да многи пројекти због тога нису могли да буду реализовани, али се нада да ће нови сазив успјети да спроведе замисли у дјело.