ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/01/2021

ПЕTРОВИЋ: TРОГОДИШЊИ ПЛАН ИНВЕСTИЦИЈА ОД 1,5 МИЛИЈАРДИ КМ

 

TРЕБИЊЕ, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Приоритет "Електропривреде Републике Српске" је изградња објеката из обновљивих извора енергије и то је предвиђено стратегијом развоја енергетског сектора, али и десетогодишњим планом развоја овог предузећа, рекао је данас генерални директор овог предузећа Лука Петровић.

 

Петровић је навео да су трогодишњим планом пословања предвиђене инвестиције вриједне 1,5 милијарди КМ, те додао да је "Електропривреда Српске" тренутно ангажована на пет капиталних пројеката - Хидролектране /ХЕ/ "Дабар", хидроенергетски систем "Горња Дрина", Хидроелектране на Бистрици, вјетропарк "Хргуд" и соларна електрана "Требиње".

Према његовим ријечима, акценат је стављен на наставак изградње и завршетак ХЕ "Дабар" инсталисане снаге 160 мегавата, те да су главни радови у току, основна излазна дионица тунела је пробијена, остало је да се изради улазна грађевина након што се заврши облога тунела.

"Tај посао треба да се настави изградњом бране у Пошћењу, изградњом цијеви од бетонског тунела до улаза у машинску зграду, те објеката са опремом и разводним постројењем, као и низводног канала у Дабарском пољу дужине 5,5 километара", нагласио је Петровић на конференцији за медије.

Он је рекао да је за "Електропривреду Републике Српске" од изузетног значаја и изградња хидронерегетског система "Горња Дрина" који ће бити у власништву "Електропривреде Србије" 51 одсто и "Електропривреде Српске" 49 одсто.

"Имамо грађевинску дозволу за припремне радове, предузеће има своје органе и очекујемо потписивање уговора за припремне радове у наредном мјесецу", навео је Петровић.

Он је додао да је и за трећи важан хидроенерегетски објекат ХЕ на Бистрици, ЕРС потписала уговор о извођењу радова са реномираном кинеском компанијом `АВИК`, а вриједност уговора је 102 милиона евра, а електране ће се градити по систему кључ у руке.

Петровић се осврнуо и на изградњу вјетроелектране "Хргуд" инсталисане снаге 50 мегавата /МWх/ за коју су обезбијеђена средства од КWФ банке у износу од 64 милиона евра и тај новац је на располгању.

"Због компликованих процедура КWФ банке, као и пандемије вируса корона одабир извођача радова очекујемо крајем ове године", рекао је Петровић.

Он је нагласио и значај изградње соларне електране "Tребиње И", снаге 73 мегавата која ће за систем производити 100.000 мегават часова електричне енергије на годишњем нивоу.

Додао је да ће ово бити највећи соларни парк на Балкану за који је заинтересован велики број суинвеститора и да се ради о пројекту који је захтијевао огромне припреме које је Електропривреда успјешно завршила.