ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/01/2021

МИЛИНКОВИЋ: ПОНОСНА САМ ШТО МЕЂУ ВАСПИТАЧИМА ИМА МОЈИХ ВАСПИТАНИКА

 

СРЕБРЕНИЦА, 25. ЈАНУАРА /СРНА/ - Васпитачица у обданишту "Полетарац" у Сребреници Драгана Милинковић међу седам је васпитача награђених Светосавском наградом Министарства просвјете и културе Републике Српске, која се ове године први пут додјељује просвјетним радницима запосленима у предшколским установама.

 

Милинковићева је рекла да јој је изузетна част што је њено име међу првих седам најбољих васпитача награђених Светосавском наградом у Републици и да јој је то потврда пожртвованог рада са дјецом више од двије деценије у сребреничком обданишту.

"Посебно задовољство представља што ме је за награду предложио колектив у којем сам запослена, који је препознао и цијени мој рад. А добити награду која носи име првог српског просвјетитеља и учитеља Светог Саве, сан је сваког васпитача, па и мој", истакла је Милинковићева.

Она се присјетила тешког пута у оживљавању сребреничког обданишта након рата.

"Почела сам радити након завршеног факултета и стицања звања васпитач 1999. године у овој установи која је имала само једну играоницу и неколико играчака за дјецу. Није било опреме, кухиње, дидактичког и другог материјала. Било је веома тешко радити у условима који су били испод минимума прописаних стандарда", испричала је Милинковићева новинарима.

Она је навела да су то биле прве послијератне године у девастираној и опустошеној Сребреници, када је ентузијазам надвладавао недаће и лоше услове рада.

"Сада, када захваљујући донацији Србије, имамо најсавременији инајусловнији вртић, међу најбољљим, а можда и најбољи на Балкану, истакла је Милинковићева.

Она је нагласила да се Светосавска награда васпитачима додјељује за знање, вјештине и пројекте које васпитач пренесе и реализује радећи са дјецом.

"Посао васпитача је веома захтјеван и деликтан јер је ријеч о раду са најмлађима које треба научити првим ријечима, словима, понашању и навикама које ће им требати током цијелог живота. Зато је потребно да васпитачи буду образоване и стручне особе јер они бране струку својим радом и резултатима", појаснила је Милинковићева.

Када је почињала радити, у обданишту је боравило двадесетак малишана, а сада их је 126 у седам група. Сада је то, додала је она, модерна и озбиљна установа која пружа максимум услуга за најмлађе у складу са свим педагошким и хигијенским стандардима.

Милинковићева, која је мајка троје дјеце, истакла је да је поносна што међу запосленим колегама у овој установи има оних које је она васпитавала у овој установи и који су се опредијелили за племенито звање васпитача.

Директор обданишта "Полетарац" Мирела Хоџић рекла је Срни да су услови рада у новој згради онданишта изванредни јер је објекат грађен према најсавременијем пројекту и стандардима.

"Захвални смо Влади Србије на згради коју нам је изградила и модерно опремила са могућности кориштења три енергента за загријавање, а поносни смо што је наша васпитачица добила највредније признање у нашој струци - Светосавску награду, за коју смо је предложили јер испуњава све услове конкурса и јер годинама постиже одличне резултате у раду са дјецом, а и ми млађи радници од ње смо много научили", истакла је на крају Хоџићева.