ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона25/01/2021

ЗА ПЕТ ДАНА ВАКЦИНИСАНО ВИШЕ ОД 12.200 НОВОСАЂАНА

 

НОВИ САД, 25. ЈАНУАРА /СРНА/ - За пет дана од почетка имунизације против вируса корона вакцинисано је више од 12.200 Новосађана и то првом дозом кинеске вакцине "Синофарм", а само током данашњег дана очекује се да ће је примити више од 3.000 грађана Новог Сада.

 

Према процјенама из Дома здравља Нови Сад, вакцину би за мјесец дана од почетка имунизације требало да прими 20.000 грађана.

Како је Срна могла да се увјери мјеста пред Новосадским сајмом, гдје се обавља имунизација, дугачак је ред грађана који желе да приме вакцину против вируса корона.

Читав процес вакцинације иде веома брзо захваљујући агилности медицинског особља и волонтерима који помажу, посебно старијим грађанима око администрације, а брзини поступка вакцинације доприноси и чињеница да тај посао обавља 13 медицинских екипа.

Вакцинацији претходи попуњавање формулара са личним подацима грађана који ће бити вакцинисани, након чега лице разговара са љекаром да ли има неку хроничну болест или је на нешто алергичан, а након вакцинације слиједи петнаестак минута мировања ради евентуалних реаговања организма.

У Новом Саду се, за сада, вакцинација обавља без проблема и то само кинеском вакцином "Синофарм", које, како кажу у Дому здравља, има довољно, а сваки дан на Новосадски сајам буде допремљено 5.000 нових доза.

Према процјенема надлежних стручњака, да би у Новом Саду, који броји око 390.000 становника, био стечен колективни имунитет против вируса корона, неопходно је да вакцину прими између 70.000 и 80.000 грађана.

Вакцинација против вируса корона у Новом Саду почела је 20. јануара.