ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 27/01/2021

МАЛИ РАДОШ ЈАЧИ ОД КОРОНЕ

 

Сања Јанковић наводи да њен тек рођени син не припада категорији становништва сврстаних у групу - повратници, јер он "једини није излазио из родног села"

 

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ИСTОК, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Благачи, засеоку села Ђураковац на Косову и Метохији, рођен је Радош Јанковић, како каже његова мајка Сања - "засејано је семе новог живота и васкрсења српства".

ПОНОВО СЕ ЧУЈЕ ПЛАЧ СРПСКОГ ДЈЕТЕТА

То село је до 1999. било највеће српско мјесто у општини Исток, на крајњем западу Космета, а онда су албански екстремисти одмах послије повлачења српске војске и полиције у јуну исте године минирали и порушили Цркву Светог Николе из 14. вијека.

Срушен је и парохијски дом и запис који су могла, како наводе мјештани, "опасати петорица највиших Ђураковчана".

"После више од 20 година зачуо се плач српског детета у Ђураковцу, у коме је до јуна 1999. године живело око 2.000 Срба и нешто мало муслимана", каже за Срну Радошева мајка Сања Јанковић, наглашавајући да је "најпоноснија мајка на белом свету".

Она вели да њен тек рођени син не припада категорији становништва сврстаних у групу повратници јер он "једини није излазио из родног села".

Радош је, истиче Сања, први, али не и посљедњи Србин рођен у Ђураковцу у новоформираном засеоку коме су назив Благача дали Албанци и у коме се димњак дими на 12 од 40 повратничких кућа.

Сања и њен супруг Драган рођени су у Ђураковцу, крштени су као и сви Срби из осојанске котлине, расли су заједно.

Драган каже да је сину дао дједово име како би подужио лозу и традицију племена у Ђураковцу - Јанковића, Јолића, Пејчиновића, Пешића, Вукићевића, Арсовића...

Жали што не може сина крстити у Цркви Светог Николе, али ће, како наводи, по повратку из Цркве Светог архангела Гаврила у Осојану свратити са сином на згариште храма у чијем је конаку са породицом посљедњи живио протојереј-ставрофор митровички Милија Арсовић.

УМЈЕСТО ЗА МАЛВЕРЗАЦИЈЕ, ДАТИ НОВАЦ ДОМАЋИНИМА И ПОВРАТНИЦИМА

"Свака прича о Ђураковцу и Истоку је прича о повратку и прича о рађању неких нових, верујем, много бољих Срба од нас", наглашава предсједник привременог органа општине Исток Малиша Ђурић.

Он наводи да је у Благачи и Луг Бунару о трошку Русије изграђено око 100 кућа у којима до рођења Радоша српско дијете није заплакало.

У прошлој години у српским домовима у Осојанској котлини рођено је седморо дјеце, што, уз 85, колико их има од предшколског узраста до осмог разреда, представља највеће богатство Источана.

"Бесмислени су сви напори државе Србије да се задржи српско становништво у општини Исток уколико не обезбедимо услове за опстанак младих брачних парова, посебно оних попут Јанковића, с малом децом", опомиње Ђурић, наводећи да је од око 350 повратничких кућа готово трећина празна, разбијена и опљачкана.

Мора се, упозорава он, подвући црта, ставити тачка на фиктивне пројекте, попут пројекта сушаре или базена и Омладинског центра, "преко којих су појединци у приватне џепове ставили милионске суме динара остављајући без плуга, трактора или обичне фрезе цијела домаћинства у селима у Осојанској котлини".

ПРИНОВА ЈАЧА ОД КОРОНЕ

Увиђајући да су црква и крст оно што чини Србина и припадност српском роду, Ђураковчани су се организовали и очистили гробље.

"Албански екстремисти који су срушили цркву немају спокоја нити ће га икада имати јер су свесни да су се њихови родитељи заједно с нама Богу молили у Храму Светог Николе и лек тражили испод записа, који ево 20 година, на њихову несрећу, трулећи опомиње. Исто као и крст, који је красио домове великог броја садашњих наших исламизованих комшија", наводи Ђурић.

Мали Радош унио је радост код Ђураковчана и Осојанчана. Упркос вирусу корона, како рече Радошева баба Станка, врата на кући нису затворили од његовог рођења.

"И Србин и старији муслиман, па и по неки Албанац дођу честитају и, верујте, сви до једног кажу: `Нек је срећна принова и дај Боже да не буде последња`", причају Јанковићи.

Малиша Ђурић је у име привременог органа општине Исток малом Радошу поклонио беби-опрему, хигијенска средства и најавио да ће Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију за неки дан Јанковићима обезбиједити материјал за фасаду на повратничкој кући.

Истовремено, члан привременог органа општине Дечани Драгиша Мирић поклонио је Сањи веш-машину пошто је мајка јединог српског новорођенчета у Ђураковцу, како рече, маштала да сину пелене опере у машини умјесто у кориту на оближњој чесми којом тече вода са изворишта Дрима.