ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво27/01/2021

НАЈВИШЕ МИГРАНАТА ИЗ ИРАКА, МАРОКА, ПАКИСТАНА, АВГАНИСТАНА...

 

БИЈЕЉИНА, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Припадници Теренске канцеларије "Сјевероисток" Граничне полиције БиХ су у 2020. години, у складу са својим надлежностима на граници са Србијом и Хрватском, предузели мјере према 1.979 страних држављана, што је мање за 35 одсто од 2019. године.

 

"Од наведеног броја, у незаконитом преласку или покушају незаконитог преласка државне границе евидентирано је 1.163 лица. Највећи број представљају лица откривена у покушају незаконитог преласка државне границе ван граничних прелаза /973/, док је на граничним прелазима откривено је 190 мигранта", наводи за Срну начелник ове канцеларије Перо Миливојевић.

Он истиче да је 357 лица "одвраћено од уласка у БиХ" са подручја Србије у граничном појасу, гдје граница иде ријеком Дрином, што је у поређењу са 2019. годином, напомиње Миливојевић, смањење од 61,5 одсто.

Када је ријеч о Хрватској, из те земље "одвраћено је од уласка" у БиХ 37 лица на подручју Брчког, које је интересантно мигрантима због близине границе на тромеђи Хрватске, Србије и БиХ.

Када је ријеч о излазу из БиХ, забиљежена су дешавања на подручју дјеловања јединица граничне полиције Брод и Орашје - у покушаји незаконитог преласка државне границе на излазу из БиХ заустављно је 579 лица.

"Ријеч је о мигрантима који су већ претходно контролисани у БиХ и који су, углавном, имали важеће потврде о израженој намјери за подношење захтјева за азил у БиХ. Забиљежен је већи број случајева покушаја незаконитог изласка из БиХ скривањем миграната у товарном простору теретних моторних возила, као и случајеви кориштења туђих или фалсификованих путних исправа", наглашава Миливојевић.

Највећи број миграната откривених у незаконитом преласку или покушају незаконитог преласка границе били су држављани Ирака, Марока, Пакистана, Авганистана, Ирана, Алжира, Палестинске управе и Бангладеша, чија држављанства чине 75,36 одсто од укупног броја евидентираних миграната.

Tренутно сви показатељи /статистички, стање на граници, оперативна сазнања/ указују да подручје дјеловања Tеренске канцеларије "Сјевероисток" Бијељина није изложено масовном приливу миграната на улазу у БиХ.

Tеренска канцеларија "Сјевероисток" Бијељина, с циљем адекватног одговора на тренутну мигрантску кризу у региону, има задатак да редовно прати стање на граници са Србијом, али исто тако на граници са Хрватском с циљем идентификовања мјеста погодних за илегалан прелазак границе лица која се доводе у везу са илегалним пребацивањем миграната.

"Највећи дио мјера предузима се у зони одговорности Јединице граничне полиције Бијељина, те, поред појачаног присуства полицијских службеника, обухвата и појачано кориштење специјализоване опреме и уређаја", прецизира начелник Tеренске канцеларије "Сјевероисток".

Миливојевић напомиње да, будући да масовни долазак миграната има одређене безбједносне ризике, ова канцеларија спроводи континуирану сарадњу са Службом за послове са странцима, Министарством унутрашњих послова /МУП/ Српске, Полицијом Брчко дистрикта и МУП-ом Посавског кантона.

Због временских услова, односно тренутног зимског периода, може се очекивати мање кретање миграната ка крајњој дестинацији.

Миливојевић каже да Гранична полиција БиХ, у складу са одредбама Закона о граничној контроли, предузима мјере на спречавању незаконитог преласка границе без обзира на то да ли је ријеч о уласку у БиХ или изласку из БиХ.

"Због недовољног броја полицијских службеника, у складу са процјенама и потребама, континуирано се врши привремени интерни премјештај, као и ванредно ангажовање полицијских службеника Граничне полиције БиХ у Јединици граничне полиције Бијељина, чије је подручје дјеловања према Србији", напомиње Миливојевић.

На основу Споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе између Граничне полиције БиХ и других полицијских агенција у БиХ, испомоћ Јединици граничне полиције Бијељина у обављању послова надзора и заштите границе БиХ пружа и МУП Републике Српске ангажовањем полицијских службеника.

Теренска канцеларија "Сјевероисток" Бијељина у наредном периоду наставиће да континуирано прати стање незаконитих миграција на подручју свог дјеловања, најављује Миливојевић.

"Имајући у виду све параметре који условљавају и карактеришу стање безбједности и заштите границе, цијенимо да је тренутно стање безбједности и заштите границе на подручју дјеловања Теренске канцеларије `Сјевероисток` Бијељина - задовољавајуће", каже он.