ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/01/2021

ВУЛИЋ: НЕОДГОВОРНО И НЕДОПУСТИВО МЕКТИЋЕВО ГЛАСАЊЕ

 

САРАЈЕВО, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Сања Вулић рекла је Срни да је Драган Мектић српски сигуран глас којим Бошњаци добијају подршку за све, што показује његово гласање за иницијативу Дениса Бећировића о "хибридном рату" ради јачања капацитета одбране БиХ.

 

Вулићева сматра неодговорним и недопустивим то што је Драган Мектић /СДС/ јуче гласао за иницијативу делегата бошњачког народа Бећировића - Анализа о вођењу хибридног рата против државе БиХ с приједлогом мјера за ефикасније сигурносно дјеловање и јачање државних капацитета одбране.

Вулићева је навела да су за ту иницијативу на јучерашњој сједници Комисије гласали посланик СДС-а Мектић и бошњачки чланови Комисије, док су она и хрватски делегати Марина Пендеш и Бариша Чолак били против, те иницијатива није добила подршку.

"Јавност треба да зна како одлучују комисије. Иако сам ја била против, да је био један глас `за` из реда хрватског народа, иницијатива би прошла", појаснила је Вулићева.

Она је додала да је по један глас из сваког народа потребан за подршку иницијативи, као и да је Мектић слика и прилика Србина по жељи политичког Сарајева, употребљив као глас којим се даје легитимитет.

"Савјестан и одговоран човјек никад не би гласао за овако нешто. Или је Мектић уцијењена личност или конвертит или се пак ради о синдрому проклетство нације, вријеме ће показати", сматра Вулићева.

Она је навела да је хибридни рат термин који се огледа у утицију како кроз економију, тако и кроз психолошке операције, а медији се користе као моћно оружје.

"Кроз такозване бијеле информације се пружају тачне, али с циљем, инструисане информације. Сиве информације су оне искривљене са одређеним истинитим елементима, док су црне чисте и добро осмишљене лажи", рекла је Вулићева.

Она је додала да је психолошки утицај на људе подједнако опасан рат, као и оружани, те да се ратовање, попут пропаганде, заваравања, саботаже и других невојних дјеловања одавно користи ради дестабилизације супарника.

"Да ли је Република Српска супарник ког треба дестабилизовати? Да ли ће вехабијски покрети ускоро постати легална и природна ствар у БиХ? На сва ова питања не бисмо никад одговор ни тражили да Мектић има српске савјести, а да је има не би гласао за иницијативу `хибридни рат`", истакла је Вулићева.

Иницијативом Дениса Бећировића, делегата бошњачког народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Дом народа задужује Савјет министара БиХ да у року од три мјесеца од дана усвајања ове иницијативе припреми и у парламентарну процедуре упути Анализу о вођењу хибридног рата против БиХ с приједлогом мјера за ефикасније сигурносно дјеловање и јачање државних капацитета одбране.