ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво27/01/2021

САВИНДАНСКИ ЗЛАТНИК ЗА ПРВОРОЂЕНУ БЕБУ

 

ФОЧА, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић даривао је данас златником Игњата Дракула, прворођену фочанску бебу у овој години, чиме је настављена традиција промовисања продичних вриједности поводом празника Светог Саве.

 

У Фочи је ове године, због епидемиолошких мјера, изостала Светосавска академија, на којој се додјељује златник, па је Вукадиновић у свом кабинету угостио родитеље прворођене бебе.

"Златник је мали знак пажње и подршке пронаталитетној политици. Ми ћемо и даље настојати на унапређујемо пронаталитетну политику", рекао је Вукадиновић.

Игњат је друго дијете у породици Љиљане и Ђура Дракула, а осим њега имају и кћерку.

"Беба је рођена 1. јануара, у 14.10 часова, уочи своје славе Игњатијевдана и дали смо му име Игњат. Драго нам је што је прва беба у години и много нам значи овај гест начелника општине", рекла је Игњатова мајка Љиљана.

Општина Фоча годинама сваком трећерођеном дјетету у породици, као и сваком новорођенчету у породици у којој родитељи не раде, дарује 1.000 КМ, а финансира и вантјелесну оплодњу.

Према подацима матичне службе, у Фочи се до 2000. године рађало годишње више од 200 беба, а негативан природни прираштај почео је 2005. и задржао се до данас.

У 2020. години рођене су 122 бебе.