ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво01/03/2021

САНУ ИСПИСУЈЕ ЦРНЕ СТРАНИЦЕ СВОЈЕ ИСТОРИЈЕ

 

БЕОГРАД, 1. МАРТА /СРНА/ - Академик и вајар Светомир Арсић Басара истакао је да у мандату актуелног предсједништва, САНУ исписује црне странице своје историје.

 

Академик Арсић нагласио је да је САНУ у свом дугом постојању доживјела да њен сопствени народ организује демонстрације против њеног понашања.

"Када Србин каже да Косово није српско, његов исказ је последица застоја у развоју његове националне свести. Његова свест сукобила се са реалним чињеницама. Не прави разлику између ропства и слободе, као и разлику између правде и неправде. Зато би требало да потражи себе у простору, да види где се налази и шта је на њега утицало да изгуби сазнајну способност и оријентацију. У том процесу изостало је и право сазнање о Косову. До његове свести није допрла права истина и значај Косова.

Није додирнуо косовско-метохијски простор у коме се налазе коначишта духовних ветрова неземаљских сила и по којима се шире чудновати снови испредени од невидљивих нити српске историје. Није пропутовао по том духовном бескрају и духовном пејзажу без одређених димензија и ширина, није осетио култ Косова у срцу српскога народа", истакао је академик Арсић.

Он је истакао у саопштењу да се на Косову рађала Србија, расла и борила за опстанак, те да је по Косову позната у свијету.

"Живети ван Завичаја осећај је као да се живи са два идентитета, јер Завичај нам пружа повратни креативни ефекат. Завичају дугујемо део своје величине и подстицање наше креативности. Завичај је призор ванземаљског сјаја и најдивнији извор уживања. У Завичају доживљавао врхунске екстазе. Он нам помаже да осетимо превласт над божанским делом сопствене природе. Он нас до краја стимулише и претвара у природне таленте, пружа специјалне перцепције и убрзава смисао, производи неуобичајене асоцијације. Завичај нам нуди поетске врхунце и визионарску величину. Нуди нам неисцрпну имагинацију и пуноћу осећања. У Завичају се у нама буди жеља за спознајом, за реафирмацијом древног прегениталног знања и за физичком и креативном егзистенцијом. У Завичају имамо прошлост и будућност, ван Завичаја имамо само садашњост", истакао је Арсић.

Он је указао да без завичаја нестају узвишене визије, нестају имагинације, кастрира се и десензуализира племенита представа о свијету и људима.

"Без Завичаја преживљавамо делиријумски затвор из кога нема изгледа да изађемо. Без Завичаја налазимо се у понору патњи и вечитих мука. Притиснути смо неподношљивом чамотињом, јер у Завичају налазимо срце живота, излазак из обичног света. Без Завичаја не постоји пут у уметност јер он нам ствара предодређеност", поручио је Арсић, наводећи да се придружује ставовима академика Предрага Пипера, Милосава Тешића, Милована Данојлића, Матије Бећковића, Светислава Божића...