ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија01/03/2021

УПРКОС ПАНДЕМИЈИ, ПОСЛОВАНО СА ПОЗИТИВНИМ РЕЗУЛТАТИМА

 

БРЧКО, 1. МАРТА /СРНА/ - Фабрика јестивог уља "Бимал" из Брчког у 2020. години упркос пандемији вируса корона пословала је са позитивним резултатом, па је добит остала на нивоу претходне пословне године и износи око 4,5 милиона КМ.

 

Из ове компаније су навели да је укупни приход прошле године пао за око пет одсто, односно на око 175 милиона КМ, првенствено због смањења испорука на нека извозна тржишта.

Генерални директор "Бимала" Илија Студен рекао је да ова фабрика, као једина која производи јестиво уље у БиХ, ни у једном тренутку прошле године није дозволила да тржиште и грађани остану без основног прехрамбеног производа.

"Наша стратегија и флексибилност која се заснива на развијеном, стабилном пословном моделу, који укључује производњу у више држава, омогућила нам је да превазиђемо комплексност настале ситуације и обезбиједимои предуслове за континуирано снабдијевање домаћег тржишта јестивим уљем", рекао је Студен.

Студен је рекао да пословни планови улагања у погоне фабрике нису заустављени у 2020. години, па је завршена изградња и пуштена у пробни рад нова котловница на љуску, која значајно смањује трошкове енергије, производећи пару на еколошки прихватљив начин, према стандардима ЕУ.

Студен је рекао да је током пандемије радицима омогућен рад од куће, те су озбиљним приступом сачувани производња и радна мјеста.

Фабрика јестивог уља "Бимал" обновљена је 2002. године од аустријских инвеститора и налази се у Агроиндустријском комплексу "Студен холдинга" у Брчком, гдје је предсједник Управе Студен.