ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Вирус Корона01/03/2021

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ДУГОРОЧНИ ЕФЕКТИ КОВИДА 19

 

ТЕЛ АВИВ, 1. МАРТА /СРНА/ - Један од најбољих израелских медицинских центара објавио је забрињавајућу студију о дугорочним ефектима инфекције вирусом корона, откривајући да су се некадашњи пацијенти од 45 година на физичким тестовима показали као да имају 80 година.

 

Око 30 људи просјечне доби од 45 година учествовало је у истраживању које је спровео Медицински центар "Бејлинсон" у Петах Тикви, пише "Тајмс ов Израел".

Три мјесеца након што су званично излијечени, од бивших пацијената затражено је да изведу низ једноставних физичких тестова у чему су се показали прилично лошим.

Један од задатака био је ходање шест минута и они су за то вријеме прешли око 450 метара, док је просјек за њихову старосну групу око 700 метара.

Њихов учинак није био ништа бољи ни што се тиче чучњева. Учесници студије успјели су да устану и сједну 14 пута током пола минута, пропустивши норму за цијелих 16 чучњева.

Истраживачи су рекли да су резултати бивших пацијената слични нивоима кондиције који се обично сусрећу код људи старих око 80 година.

Иако је узорак од 30 људи релативно мали за истраживање, налази израелског тима подсјећају на слична истраживања спроведена у Кини.

То истраживање, објављено у медицинском часопису "Лансет" у јануару, заснивало се на подацима више од 1.700 људи у Вухану, просјечне доби од 57 година.

Кинески испитаници подвргнути су физичким испитивањима пола године након опоравка од инфекције, а код 63 одсто је утврђено да још показују умор или слабост мишића.

Када је ријеч о тесту од шест минута ходања, до 29 одсто учесника није успјело да достигне ни доњу границу нормалног опсега за своју старосну групу. Остале компликације на које су испитаници наишли укључују потешкоће са спавањем, анксиозност и депресију, наводи "Раша тудеј".