ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика06/03/2021

ВУЧИЋ: ШТИТИЋЕМО ИНТЕРЕСЕ СРБИЈЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

 

БЕОГРАД, 6. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се Србија налази у веома тешкој позицији када је ријеч о Косову и Метохији и да се од ње очекује, на цијелој западној хемисфери, да прихвати независност самопроглашеног Косова, али да ће Србија штитити своје интересе и инсистирати на стварању Заједнице српских општина /ЗСО/.

 

"Све стаје у једну реченицу, остало је успут или мање или више и није се много променило, осим што ће сад та жеља бити више изражена и драстичнија него раније", рекао је Вучић у Палати Србија послије сједнице Савјета за националну безбједност.

Он је поручио да ће Србија штитити своје интересе и инсистирати гласније и јасније на спровођењу Бриселског споразума у потпуности, односно стварању ЗСО онако како је предвиђено овим споразумом и имплементационим споразумом из 2015. године, те најавио наставак дијалога Београда и Приштине у мају.

"Позивамо се на речи европских представника и /Мирослава/ Лајчака да то што је договорено мора бити испуњено", рекао је Вучић.

Он је навео да су на сједници која је трајала око три часа разматрани сви горући проблеми са којима се Србија суочава, а који су крупан безбједносни изазов за Србију.

Вучић је рекао да је прва тачка била анализа политичке ситуације у вези са Косметом, имајући у виду наставак дијалога и наставак притисака да Србија призна независност Косова, као и безбједносне ризике са којима се суочавају представници српске националности.

Он је навео да је разговарано и о важности набавке вакцина и процесу вакцинације у Србији.

"Ми мислимо да смо близу да заравнимо кризу која је ишла на горе. За нас је страховито важно, и зато што нам вакцинација обезбеђује и економску стабилност, али пре свега због људских живота. Првенствено живота старијих. Највише нам умиру старији од 65 година", рекао је Вучић.

Он је замолио старије људе да се вакцинишу, додајући да има огроман број људи старијих од 65 година који се није вакцинисао.

"Направили смо акцију, ја ћу ићи да се вакцинишем у Жагубицу или Мерошину, да покажем људима да тако чувају своје животе", истакао је Вучић.

Он је додао да Србија у овом тренутку има још 600.000 вакцина за прву вакцинацију, а да већ у априлу стиже још 1,5 милион вакцина.

"Не причам о уговорима, већ о ономе што знам да очекујемо, што могу да вам потврдим. До сада смо наручили укупно 14.832.200 вакцина", навео је Вучић.

Према његовим ријечима, са оваквим присуством британског соја, Србија би данас да нема вакцинације и ревакцинације имала више од 10.000 заражених на дневном нивоу.

Он је рекао да је на сједници разговарано и о набавци нове опреме за Безбједносно-информативну агенцију /БИА/, Војно-безбједносну агенцију, Војно-обавјештајну агенцију и за МУП, за борбу против корупције и организованог криминала, као и о јачању борбене готовости Војске Србије и њених капацитета.

"Разговарали смо и о региону, али то је политичка тема пар екселанс", рекао је Вучић.

Сједници су присуствовали и премијер Србије Ана Брнабић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић, министар финансија Синиша Мали, министар иностраних послова Никола Селаковић, министар правде Маја Поповић, директор Безбедносно информативне агенције /БИА/ Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, државни тужилац Загорка Доловац и директор Полиције Владимир Ребић.