ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/07/2021

КОЈИЋ: У ПОТОЧАРИМА СУ "САХРАЊЕНИ " И ЉУДИ КОЈИ СУ ЈОШ ЖИВИ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 24. ЈУЛА /СРНА/ - Одлазећи високи представник Валентин Инцко наметнуо је допуне законе против Срба јер му смета извјештај међународне комисије која је утврдила да у Сребреници није било геноцида и да су тамо "сахрањени" људи који су још живи, изјавио је Срни предсједник сребреничке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

 

"Смета им све оно што се полако почело откривати, а то је да су у Поточарима и Меморијалном центру покопани људи који су погинули прије 1995. године, смета им што смо открили да су ту покопани људи које је побио Насер Орић, који је све своје неистомишљенике убијао и сви су сахрањени у Меморијалном центру. Постоје и живи људи који се налазе на том списку", истакао је Којић.

Којић открио да је човјек који је радио у општини Сребреница, а прије двије године је отишао у пензију, такође на списку у Поточарима.

"Ријеч је о возачу Јусуфу Смајловићу који је возио Хамдију Фејзића, тадашњег предсједника Организационог одбора за обиљежавање 11. јула. Све то што смо открили до сада је мали дио јер сваким даном нам се јављају бошњачке породице које нам дају информације да чланови њихових породица у Поточарима имају нишан, а погинули су на неком другом ратишту", истакао је Којић.

Којић је навео да Јусуф "Јусо" живи у Поточарима, недалеко од Меморијалног центра. "Познајем те људе, а таквих је још. Човјек који је живио до мене и продао је стан јавно ми је говорио да у Поточарима има нишан. Ријеч је о комшији Хамдији Хабибовићу. Све се то овдје зна, само неко жмири на нашу истину", констатовао је Којић.

Којић је навео да је Смајловић након рада у општини и одласка у пензију добио и уговор о дјелу у општини да ради за потребе 11. јула и да буде возач Хамдије Фејзића.

На питање Срне како су живјели ти људи који су у исто вријеме "и сахрањени и живи", Којић је одговорио да су живјели најнормалније.

"До прије пет година у Сребреници је Бошњак био на власти, матичари су два Бошњака и једна Српкиња, начелник Одјељења за општу управу је Бошњак који на `Фејсбуку` слика двије дјевојчице са зољама уз потпис – зоље су спремне на освету, а Матична служба припада општој усправи. У овој земљи оваква каква јесте све је могуће", рекао је Којић.

Он је напоменуо да је матичар у општини Сребреница Бошњак који дође пред цркву да обави вјенчање и не жели да вјенча људе док се не склони застава Републике Српске, те да су и данас Срби у Сребреници грађани другог и трећег реда.

"Наше жртве овдје нико не жели да гледа", рекао је Којић и додао да о људима попут Слађане Трифуновић, Брана Вучетића, Милице Домитријевић и других, који су све изгубили у рату, нико не жели да прича.

Којић је навео и да је имао прилику да слуша када је Валентин Инцко говорио да му је мисија да помаже бошњачким удружењима и жртвама, да је им је то јавно говорио у лице.

Он је поручио да никада неће признати наметнути закон. "Јавно кажем да у Сребреници није било геноцида. Република Српска није геноцидна, јавно кажем да је Ратко Младић херој", поручио је Којић.

Валентину Инцку и онима који подржавају његов наметнути закон поручује да га туже. "При томе морају имати у виду да ће морати да туже све родољубиве и праве Србе, јер сви исто мислимо", сматра Којић и истиче да су Срби страдалници на том подручју.

Он је додао да је страдао и бошњачки народ, али да је од половине 1992. до 1993. године више од 75 одсто српских жртава. "Попаљена су нам сва села, сва имовина разрушена, сви који су могли да буду отјерани, отјеран и су одавде. Да није било Младића и Војске Републике Српске на овом подручју би било учињено етничко чишћење јер је то био циљ Бошњака који су хтјели да нам одсијеку пут ка Дрини, пут ка Србији", навео је Којоћ.

Према његовим ријечима, на сву срећу у томе нису успјели стопроцентно.

"Ми никада нећемо признати тај закон, геноцида није било и то је наш став", навео је Којић.